Ако търсите примери за упорство и устойчивост, една вековна лоза в Словения е много подходяща.

Старата лоза в Марибор е посадена около 1570 г. и в наши дни все още дава плод!

Старата лоза е и единствената от своя вид, която има собствен музей - Къщата на Старата лоза.

Някога сградата е била част от градските стени на Марибор, а днес разказва историята на едно от най-непоклатимите растения в страната - устояло на куп исторически превратности, войни, бомбардировки, вредители и пожари.

Снимка: iStock by Getty Images

Точната възраст на лозата няма как да се знае, но в Къщата на Старата лоза има картини, които показват, че растението вече е било там през 17-и век. Официални анализи показват, че лозата е на най-малко 450 години. Това ѝ печели място в Книгата с рекордите на Гинес като най-старата култивирана лоза, която все още дава плод.

Всяка година лозата ражда между 35 и 55 кг грозде от един от най-старите култивирани словенски сортове - жаметовка или модра кавчина. От него се произвежда лимитирана серия от между 15 и 35 л вино, което се бутилира в шишенца от 250 мл. Изключително трудно е да се сдобиете с виното на Стара лоза, тъй като повечето от него се дава от словенските власти като държавни подаръци при специални случаи.

Сред късметлиите, получили от ценните бутилки през годините, са тибетският духовен водач Далай Лама, американският президент Бил Клинтън, папа Йоан Павел II, Брад Пит и други.

Снимка: iStock by Getty Images

В Музея на Старата лоза се предлагат винени дегустации (за съжаление не от ценната лоза, но Словения има невероятни вина на световно ниво, така че винените ентусиасти ще открият нови вкусове тук), както и VR тур, по време на който ще можете да видите 450 години история през "погледа" на Старата лоза.

Клонки от Старата лоза са присадени на лози по цялото земно кълбо.

Растението си има и собствен химн, написан и изпълняван от местен оркестър.