Остров Сент Онора се намира на по-малко от половин час с лодка от Кан и е идеален за бягство от лятната въртележка на прочутия курорт.

Част е от Леринските острови (по-малкият от двата е) и на практика е частен - собственост е на монасите от Леринското абатство.

Първият манастир е построен тук през 410 г., а монасите правят вино от Средновековието. Днес около двадесет монаси обитават манастира на дългия едва километър и половина остров.

Всички дейности по винопроизводството се извършват от монасите и на ръка - грижа за лозята, бране на гроздето, произвеждане и отлежаване на виното, бутилиране...

Снимка: iStock by Getty Images

Това е може би най-забележителният факт, който привлича туристите на този малък средиземноморски остров. Всеки посетител може да се запише за дегустация сред лозята, по време на която да опита произвежданите от монасите вина и ликьори с коментар от техния сомелиер. Да, сомелиер! Това е Франция, никой не би си и помислил да прави вино на око.

За да не се отклоняват твърде много от професионалните си дела, монасите провеждат дегустациите само веднъж месечно. Ако искате да се включите, ще трябва да планирате отрано.

Снимка: iStock by Getty Images

Островът е дом на няколко исторически манастирски сгради и параклиси от 10-и и 11-и век, като всички са достъпни за посещение безплатно. Старата манастирска кула се издига направо над морето.

Средновековната укрепена кула стърчи направо от водата

Снимка: iStock by Getty Images

На Сент Онора има и забележителности, различни от религиозните. Тук се пазят две оригинални пещи за нагряване на гюлета от времето на Наполеон.

Най-добрият начин да се насладите на Сент Онора е да се разходите сред лозята, иглолистните и маслинови гори, да дегустирате виното на монасите и да седнете за обяд в единствения ресторант с гледка към морето. От заведението се разкрива чудесна панорама към залива на Кан, само че сте далеч от шума. Единственото, което достига до ушите ви тук, е вятърът във върховете на дърветата, потракване на чинии и тук-там някоя дума, разменена от другите посетители на острова с почтителен шепот.

На остров Сент Онора можете да се разхождате сред иглолистни гори от средиземноморски чадъровиден бор

Снимка: iStock by Getty Images

Островът е част от Натура 2000, а от няколко години монасите се стремят да направят живота си по-природосъобразен, въпреки всички минуси, които носи в този аспект туризмът. Затова и на острова няма кошчета за боклук, а всички посетители са приканвани да отнасят боклука със себе си.

Как да стигнете

Можете да се качите на корабче от Кан, като двупосочният билет струва около 15 евро. Разстоянието се изминава за 15-20 минути, а корабчетата потеглят на всеки час.