Въпреки многобройните опции за пътуване, удобствата на различните авиолинии и шансът да стигнете до всяка точка на света за отрицателно време, мнозина не се отказват от шофирането. Всеки иска да е господар на собственото си време и автомобилът дава точно това.

През годините сме виждали много и най-различни автомобилни предавания, които търсят възможно най-красивите пътища, разкриващи незабравими гледки и възможност за истинска наслада.

Румъния предлага незабравимо преживяване с Траснфъгърашко шосе, други се ориентират към прохода Стелвио, но BBC насочват вниманието към Дания и Фарьорските острови.

Вниманието е насочено към остров Вагар, който предлага незабравими гледки, цяла мрежа от интересни завои и природа, която няма аналог.

Снимка: iStock by GettyImages

Ветровитият остров не позволява на растителността да се развива с високи темпове. Поради сериозните заплахи, високите растения трудно могат да оцелеят, но въпреки това има зелени полета и цветя, които се справят отлично. Построените основни пътища позволяват мобилност и възможност за по-сериозна скорост, но второстепенните пътища са съвсем друго изживяване.

Министерството на транспорта е предоставило цяла карта с възможни маршрути, за да избегне задръстванията и също така да позволи на туристите да се насладят на почивката си. Броят на посетители за година е приблизително 100 души, което удвоява популацията на острова.

Посочените пътища трябва да лимитират възможните задръствания и до голяма степен успяват. 13 от посочените маршрути са незабравими, ако вярваме на хората, които са инвестирали време, за да минат от там.

Подходът на датчаните е особено интересен, тъй като красивите панорамни пътища са със знак на жълто цвете, което подсказват предстояща емоция.

Снимка: iStock by GettyImages

Пътят на лютичето преминава през тъмен планински тунел до водопада Мулафосур. Водата преминава през серия каскади, преди да се влее в безкрайната синева на океана близо до село Газадалур. От същото място се забелязва и тунелът, който води до остров Микинес - най-западният от Фарьорските острови.

Маршрутът Гасадал е само 15 минути с кола, но малкото разстояние комбинира морска панорама, серия от планински масиви, малки водопади, спускащи се в скалите и още много други. В правилните часове на деня, слънчевите лъчи оцветяват цялата гледка и я правят много по-специална.

13-те маршрута на островите са с различна дължина, между 3.8 километра и 20 километра. Природата е успяла да спести тежката урбанизация и често пътуващите могат да открият поля с овце, висящи езера и най-различни природни комбинации.

Маршрутът до село Саксун предлага почивка близо до морето, а в близост до него има църква, която стои спокойно около зелена трева, докато водата се засмуква от две отвесни скални стени.

Снимка: iStock by GettyImages

Фарьорските острови са една особено приятна и красива дестинация, която може да накара всеки шофьор да кара бавно и спокойно, наслаждавайки се на истински красивата гледка.

През декември, миналата година, Дания строи тунел с дължина от 10.8 километра, който свързва островите Стреймой и Сандой. Това елиминира пътуването с ферибот, което все още е опция. Тунелът е подводен и не е единствен - построени са цели четири. Последният подводен тунел успява да се спусне под водата на дълбочина от 150 метра.

Снимка: iStock by GettyImages

В него е поставена фолклорна арт инсталация, по стените има нарисувани католически рицари в броня. Докато шофьорите преминават през тунела, историята оживява по стените. Преминаването на тунела е като фолклорно пътуване за гостите. Необходимо е дори да настроите радиото, за да слушате така наречения призрачен запис.

Свързването на двата острова позволява на туристите да правят по-лесно своята обиколка, да опознават културата и региона. Нещо още по-важно е, че благодарение на тази връзка, повечето местни са готови да пуснат повече стаи под наем, както и да развиват туризъм.

Фарьорските острови са очарователни с природата си, но благодарение на туризма ще могат да отместят фокуса от земеделието и фермерството, за да развиват туризъм. През 2025 г. всички са се подготвили и за подобряването на кухнята - Фарьорските острови ще започнат да предлагат и своите местни ястия.

Снимка: iStock by GettyImages

Островите на Дания са с умерен климат и са решение за всички, които не обичат летните жеги, но са готови да се наслаждават на природата, чистия планински въздух и по-красивите пътища. Логично е, че малката цивилизация е уникална по рода си и няма аналог другаде. Със засилващото се туристическо влияние, местните се надяват, че ще бъдат поставени на картата и ще могат да изградят по-сериозна връзка с Европа.