За мнозина Сенегал все още е екзотична дестинация, която е много назад в списъка с мечтани дестинации.

Освен с резерватите си за диви животни, изпълнената си с вкусове кухня и богата си арт сцена (от музика до изобразително изкуство), страната е дом и на няколко необикновени забележителности.

Една от тях е остров Джоал Фадиут, или просто Фадиут, известен най-вече с това, че е изцяло изграден от натрошени мидени черупки.

Поколение след поколение местните хора събират миди, изяждат вътрешността им и трупат черупките, за да създадат своя малък остров. Черупките се събират на купчини, оплитат се в тръстиките и в корените на баобабите и мангровите дървета.

Днес островът е свързан с континентален Сенегал с 400-метров мост, на входа на който от туристите събират такса за посещение. 

Снимка: iStock by Getty Images

Черупките изграждат на практика всичко на острова - улиците и тротоарите, та дори и гробището, което е основната атракция за туристите, привлечени от необикновеното място. Мидени черупки украсяват и сградите, домашни животни като прасета и кози живеят в кошари, застлани с черупки.

Улиците са тесни, а къщите - боядисани в ярки цветове.

Тук живеят около 5000 души, като на острова няма автомобилно движение. Движението на свободно обикалящи прасета обаче е значително - те ровят в плитките води на залива и се разхождат по улиците.

Снимка: iStock by Getty Images

Фадиут е свързан със сушата с дървен мост и е лесно да се стигне до него.

Точно до Фадиут има втори, по-малък остров, до който се стига по втори висящ дървен мост. Именно там се намира прочутото гробище, което е уникално не само заради факта, че също се намира на миден остров. Въпреки че 90% от населението на Сенегал е мюсюлманско, Фадиут е с 90% християнско население. Малкият остров е дом на гробище, в което рамо до рамо се погребват и християни, и мюсюлмани. Над много от гробовете сред купчини мидени черупки се издигат бели каменни кръстове.

Снимка: iStock by Getty Images

Местните се гордеят с религиозната толерантност на острова, където има две джамии и една католическа църква. Ако дойдете в неделя, ще станете свидетели на голямото оживление преди и след неделната служба в църквата. Когато месата приключи, хората танцуват, а след това се отдават на следобедни забавления с бира на сенчестите места по улиците.

Снимка: iStock by Getty Images

Близо до църквата се намира и едно впечатляващо дърво - огромен 800-годишен баобаб. Макар размерите му да са внушителни, той не е най-големият в Сенегал. Най-големият баобаб в страната е с диаметър на стъблото 33 метра и се намира на 12 км от Фадиут, във Фадиал.