Знаете ли, че сгушените в полите на Еленския Балкан села са 123?

Разнообразие от реки и язовири, водопади и вирове, гори и пътеки, примесени с характерното гостоприемство на местните и изобилие от къщи за гости, означават, че през който и сезон да отидете, винаги ще има някое вълнуващо приключение, което ви очаква.

В сравнение с други еленски села, като тези край язовир Йовковци например, Руховци е една от по-малко познатите туристически дестинации, но за сметка на това местните с радост се възползват от речните му блага през лятото.

Селото е известно с екологично чистия мед, който руховчани произвеждат. Разположението на 6 километра югоизточно от град Елена в посока Сливен прави селото достъпно както с кола или колело, така и пеша.

Ето и някои от най-интересните места край Руховци, където можете да се разходите сред природата и да откриете хлад по време на летните жеги.

Христовски водопад: местният любимец

Снимка: Цветана Игнатова

Христовският водопад е една от най-посещаваните природни атракции в района - особено за разхлаждане през топлите летни дни. Буйно стичащата се вода стига до 15 метра, но по-забележителни са широчината на каскадата и пълноводието ѝ през пролетта.

Как да стигнете: Движейки се по асфалтовия път от Елена към Руховци, на влизане в селото ще забележите табела за махала Христовци, на коята е кръстен и самият водопад. Не поемайте към махалата, а продължете до читалището и мегдана (центъра на селото, където можете да се отбиете за лимонада или бира) и завийте надясно. Скоро ще стигнете до мост и един завой по-късно започва екопътеката за водопада.

Ръчно изписана дървена табела ще ви насочи към равната и широка пътека. След 15 минути ходене по маркировката пред очите ви ще се открие гледка към зрелищния водопад. Вземете си сандвичи и се насладете на пикник - можете да се настаните на дървена маса с пейки и да запалите огън в обособения кът за барбекю.

Кратка, но стръмна пътечка надолу ще ви отведе до природното бижу. Внимание - каменистият път до водопада може да бъде хлъзгав и за предпочитане е да носите удобни обувки.

Вир Копката: емблемата на Руховци

Снимка: Евгени Стоянов

Емблематичният речен плаж Копката е мястото, където не един и двама еленски малчугани са усъвършенствали плуването и гмуркането си през лятото. Вирът разполага с непрестанно стичаща се вода и естествено джакузи, където можете да се настаните удобно и да се насладите на воден масаж. За да е пълно блаженството, тук има и скали за лежане на припек. Необезпокоявано се отдайте на четене или игра на карти. Единствените натрапници, за които трябва да внимавате, са досадните оборни мухи, или охади, както са известни в Елена.

Как да стигнете: Ако отправната ви точка е руховското читалище, продължете по същия главен път, пътувайки от Елена в посока село Марян. След около километър ще забележите чешма отдясно, а отляво - черен път, който води до вира. Табела няма, но всеки жител на селото би могъл да ви упъти към Копката, дори и да пропуснете отсечката. След 200 метра ходене успоредно с реката, шумът на бързея ще ви отведе до пътеката за слизане. В горната част на реката се намира по-плиткият "Женски" вир, както е познат на местните, а в долната е и самият речен басейн. Докато на водопада можете да се насладите през всички сезони, разходка до Копката препоръчваме най-вече през лятото.

Вековното дърво: най-старият жител на селото

Снимки: Димитър Димитров (1), Димо Пехливанов (2) и Севдалина Игнатова (3)

На път за Копката можете да се отбиете през друг известен символ на Руховци - вековното дърво. Дъбовият дълголетник е на около 1000 години и може да ви зареди с енергията и мъдростта си.

Как да стигнете: Намира се в местност Горбанец, на две минути пеша по последната пресечка вдясно от главния път преди гореспоменатата чешма. На върха на полянка, намираща се между селските къщи и улицата, се извисява гордият хилядолетник. Ще го познаете и по обозначението на защитен природен обект.

Разходете се безцелно из махалите на завоя над дървото. Усещането за безвремие и тишината ще се запаметят в съзнанието ви.