Чуруликане на птици, бълбукане на ручейчета, жужене на насекоми, шумът на вятъра в дърветата. Това са красивите и релаксиращи звуци, на които обикновено се наслаждаваме в гората. Но какво бихте усещали, ако те се чуват много по-силно от обичайното? Ще бъде ли това още по-релаксиращо?

Студенти от Естонската академия на изкуствата решават да разберат това като създават гигантски слушалки, известни още като "Горски телефон", в парка Baumkronenweg Kopfing в Австрия.

Идеята им е да изградят, както те се изразяват, място за почивка, лечение и съзерцание. Инсталацията доказа, че усилването на околните шумове на гората наистина може да фокусира вниманието и да засили преживяването. От какво друго бихте имали нужда след тежка работна седмица?

На по-късен проект те инсталират триметрови дървени мегафони в природния център Pähni, Võrumaa, Естония, които функционират по същия начин - като камери за "сетивно разтоварване". Но вместо да работят като гигантски слушалки, както в предишния проект, тези горски мегафони насочват звука към центъра на поляната. И ако застанете в един от тях, ще се докоснете много по-близо до акустиката на природата, пише Earthly Mission.

Снимка: Earthly Mission

В допълнение към невероятния си звуков ефект, горските мегафони предлагат заслон за туристите, където те могат да си починат и да се насладят на пейзажа. И ако това не е достатъчно, те са и произведения на визуалното изкуство, които попадат в голямата традиция на т.нар "архитектурни лудории" (сгради, които са създадени предимно за украса, но чрез външния си вид подсказват някаква друга цел)

Фактът, че 51% от територията на Естония е покрита с гори, изглежда обяснява защо тази велика идея е дошла от естонците. Според естонския семиотик и популярен писател Валдур Микита, който е писал много за начина, по който естонската култура е преплетена с горите, този архитектурен проект помага да се забележи богатството на звуци в горите, както и тишината.

"Това е място за слушане, за разглеждане на звуковата книга на природата - досега в Естония не е имало подобно място.", обясняват студентите. Интересът към проекта вече е изключително голям. Очаква се съвсем скоро "естонското чудо" да бъде проектирано в няколко парка и гори в света.