В Северозападна Италия, на час път с кола от Генуа, край брега на живописното село Ноли, девет прозрачни пластмасови сфери изглеждат като че ли се реят под водата - а въздухът, уловен в тях, ухае на билки.

Снимка: nemosgarden

Инсталацията е известна като "Градината на Немо" и представлява експеримент, предназначен да тества жизнеспособността на подводни оранжерии. Потопените "биосфери" се състоят от пластмасови куполи, снабдени с хидропонно оборудване, растителни семена и вентилатори, осигуряващи циркулация на въздуха. Всеки купол е като "миниатюрна космическа станция", казва Серджо Гамберини, изобретателят на "Градината на Немо" и главен изпълнителен директор на Ocean Reef, американско-италианска компания, произвеждаща основно водолазно оборудване, пише Earthly Mission.

Снимка: nemosgarden

Надеждата на Гамберини е да помогне на крайбрежни страни, страдащи от суши и недостиг на питейна вода, да отглеждат храна, преодолявайки необходимостта от скъпоструващото обезсоляване на водата, позволяващо отглеждане на растителните култури. Неговият нетрадиционен подход очарова фотографа Лука Локатели, който миналата година посещава мястото, за да изследва неговите биосфери и дори да опита песто, приготвено с подводен босилек. "Имаме нужда от някой, който има луди идеи - който мисли не само за обикновени изобретения, а за неща, които идват от истинска страст", казва Локатели. "Може да е нещо, може и да не е, но ми харесвам факта, че някой е толкова смел да инвестира пари в подобно начинание."

Снимка: nemosgarden

Снимка: nemosgarden

Снимка: nemosgarden