Някога имало идея на това място да се построи хотелски комплекс за супербогаташи, които да виждат безкрайно поле от приказни замъци, накъдето и да се обърнат от терасата на собствения си палат.

Проектът обаче забуксувал и вместо това днес в Турция се намира най-невероятният дворцов призрачен град.

Комплексът се нарича Бурдж ал Бабас и се намира край историческото градче Мудурну в северозападна Турция, на около 250 км от Истанбул по пътя към Анкара.

Ако отидете там днес, ще видите стотици недовършени вили с кули и тераси с орнаменти.

Снимка: iStock by Getty Images

Някои от тях вече са започнали да се рушат, а в пика на строителството си тези имоти се предлагали на космически цени. Идеята била за купувачи да бъдат привлечени заможни хора от Близкия изток - такива, които обичат да почиват в Турция заради приятния Средиземноморски климат.

Снимка: iStock by Getty Images

Селището е построено в район с минерални извори и всяка вила била с предвидено подово отопление и джакузи на всеки етаж. Според плановете трябвало да има буйна зеленина и изкуствени езера, както и гигантски мол.

Снимка: iStock by Getty Images

Стилът на замъците вили е повлиян от готиката, традиционната британската и американска архитектура, както и от Кулата на девицата и кулата Галата в Истанбул.

Всяко шато в Дисни стил се продавало за между 400 000 и 500 000 долара. Над 300 имота били продадени, преди нещата да започнат да се объркват. Драстичният спад на цените на петрола засегнал потенциалните купувачи, а икономическата криза в Турция допълнително влошила ситуацията. От 2019 г. насам проектът е замразен.

Снимка: iStock by Getty Images

Нито една от 530-те вили не е завършена и поне засега няма изгледи това да се случи скоро.

Ако мястото ви изглежда познато отнякъде, може да сте го виждали в клипа на песента "Lose control" на MEDUZA, Becky Hill и Goodboys от 2019 г.