Когато стъпите за пръв път в Бразилия, ви очаква огромен списък от местни специалитети - закуски, тропически плодове, улична храна и напитки, които да опитате.

Ако сте почитатели на високоградусовите питиета, кашасата със сигурност е на предно място в този списък. Кашасата за Бразилия е това, което е ромът за Куба или текилата за Мексико. Не е задължително да ви хареса, но е задължително да я опитате поне веднъж.

Дори два пъти - веднъж чиста и веднъж в коктейл като например в прочутата Кайпириня.

По закон, за да се нарича някоя напитка "кашаса", тя трябва да е произведена в Бразилия, да е направена от ферментирал сок на захарна тръстика и да е с алкохолно съдържание между 38 и 48 процента.

В Бразилия кашаса се дестилира от поне 500 години, като броят на почитателите ѝ непрекъснато нараства. Ето какво трябва да знаете за напитката и как да я консумирате.

Снимка: iStock by Getty Images

С лед

Ако поръчате чиста кашаса в бар в Бразилия, тя ще пристигне с много лед. С разтапянето на леда ароматите ще се отворят и алкохолното съдържание ще намалее. Не оставяйте ледът да се разтопи съвсем - това ще направи питието разводнено и ще убие вкуса му.

Препоръчително е да пиете чиста кашаса, която е отлежавала в дървени бъчви.

От фризера

Подобно на узото, кашасата също понякога се държи във фризера. Това сгъстява напитката и намалява острото алкохолно усещане в устата. За сметка на това се усещат по-интензивно ароматите ѝ.

Снимка: iStock by Getty Images

В Кайпириня

Коктейлът Кайпириня е най-популярното превъплъщение на кашасата и национален коктейл на Бразилия. С добавянето на лайм и захар вкусът на кашасата се омекотява и много чужденци предпочитат да я консумират така.

Рецептата е:

Разрежете един лайм на осем парчета, намачкайте го на дъното на чаша за коктейл, добавете 1-2 чаени лъжички захар (може и кафява), залейте с 60 мл кашаса и допълнете чашата с лед. Разбъркайте и сервирайте.

През последните години кашасата набира популярност и в много барове ще откриете и други коктейли с кашаса, които често включват сок от тропически плодове като кокос или маракуя.

Снимка: iStock by Getty Images

Опитайте няколко марки

Преди да решите дали кашасата е вашето питие или не, опитайте поне няколко различни марки. За разлика от повечето други високоалкохолни напитки, които могат да отлежават само в дъбови бъчви, кашасата отлежава и в бъчви от още няколко вида местни дървета. Всяко от тях придава различен аромат на алкохола в процеса на отлежаване и така може да се окаже, че харесвате само една конкретна марка кашаса.