Пиенето на кафе в Италия е не само блаженство, но и цял ритуал, който повечето туристи изпълняват напълно погрешно - поне първите пъти.

Много от нещата, които се случват в италианското кафене, остават необясними за чужденеца, но с малко подготовка и наблюдение много бързо ще съумеете да се слеете с тълпата от местни.

Вижте кои са някои от най-често срещаните грешки на туристите и какво можете да направите вместо това.

1. Мислите, че цената за пиене на бара и за консумиране на маса е една и съща

В много кафенета в Италия, особено в популярните туристически зони, цената на напитките е различна, ако ги консумирате на крак на бара (както правят повечето италианци) и ако изберете да седнете на маса. Второто е по-скъпо и не е капан за туристи, а особеност на местните заведения.

Самите италианци пият кафето си на крак и без излишно размотаване - целият процес от влизането в бара, през поръчването, плащането, изпиването на кафето до размяната на няколко думи с баристата в повечето случаи отнема 5-6 минути.

2. Не правите разлика между видовете кафета

На италиански "кафе" означава еспресо - късо, удрящо в петите, както го обичат италианците. Ако искате дълго кафе, италианската версия на "кафе лунго" (дълго кафе) може да ви изненада - то е с горе-долу два пъти повече вода от еспресото и на практика няма нищо общо с българската представа за "дълго кафе". Трябва да поръчате "американо", което е с много вода (самите италианци не го пият и го наричат "мръсна вода"). "Кафе корето" е кафе с няколко капки алкохол вътре.

3. Поръчвате капучино след 12 часа

Снимка: iStock by Getty Images

Италианците пият капучино само и единствено сутрин. Те смятат, че пиенето на мляко на пълен стомах не е полезно и затова единствените, които сърбат капучино следобед, са туристите.

4. Изненадвате се, че сервитьорът ви предлага кафе след вечеря

В Италия кафето е целодневна напитка, а не сутрешен ритуал за събуждане. В повечето заведения след обяд или вечеря сервитьорът ще ви предложи кафе - в този случай то играе ролята на диджестив и повечето италианци не го пропускат след обилно ядене.

5. Подминавате чашата с вода

На много места заедно с кафето ще ви поднесат малка чашка вода, която понякога се плаща, а понякога е безплатна. Пиенето на вода е важна част от пиенето на кафе. Трябва да отпиете глътка вода преди кафето, за да изплакнете небцето си и да усетите ароматите на напитката в пълната им палитра.

Снимка: iStock by Getty Images

6. Облизвате лъжичката, след като разбъркате кафето си

Не го правете. Италианците смятат това за проява на липса на възпитание. След като разбъркате кафето си, просто оставете лъжичката в чинийката, колкото и изкусителна да е останалата по нея пяна.

7. Нареждате се на опашка, за да поръчате

Не искате да сте груби и да предредите някой друг клиент, но в Италия просто не съществува такова нещо като чакане на опашка, за да поръчате кафе. Хората се тълпят на бара - едни пият кафето си, други държат чинийки и изчакват баристата да им поднесе чашата, трети стискат в ръка касова бележка, за да поръчат. На пръв поглед всичко наподобява хаос, но след по-малко от минута ще се ориентирате кой за какво е там и единствената ви задача след това е да привлечете вниманието на баристата.