Към малкото градче Уларед в южната част на страната, с население под 1000 души, се стичат 5 млн души годишно. Причината не е историческа забележителност, а огромният универсален магазин "Гекос" - най-големият не само в Швеция, но и в цяла Скандинавия. Той заема площ от 30 000 кв. м., плюс още 50 000 кв. м. складове, продава над 100 000 евтини стоки в 22 отдела и привлича хора не само от Швеция,  но и от Норвегия, Дания, а и целият свят.

Тук се пазарува с невиждан размах. На всеки 10 минути се разтоварва стока от зареден догоре товарен камион. Годишният оборот е от около 460 млн. долара.

В магазина работят 2000 души и капацитетът му е за 5 500 пазаруващи по едно и също време. Разбира се, това означава, че и паркингът му е най-големият в Швеция.

През 2016 г. търговският център официално е получил статут на туристическа дестинация. Около него има хотели и къмпинги, тенис кортове голф игрища дори и езеро за плуване. "Гекос" е такава знаменитост, че дори е посещаван от крал Карл Густаф и кралица София. 

Магазинът е основан през 1963 г. и е известен, освен с всичко горепосочено, и с най-добрия начин на реклама - от уста на уста. Мястото постепенно придобива култов статус в Швеция - до степен, че три години - от 2011 до 2014г. там се снима телевизионно риалити, посветено на клиентите и работещите в магазина.

Мястото е толкова популярно, че дори е отбелязало рекорд през октомври 2010 г., когато отвън чакат хора, формиращи опашка от 1.4 км. 

Както може да се предполага, цените тук са изключително ниски, и се предлагат оферти, които останалите магазини в Швеция не могат да предоставят. 

Според проучване, профилът на клиента на "Гекос" е жена на 43 години, която харчи средно 244 долара и пътува два пъти годишно до магазина. 

Снимка: iStock by Getty Images