Какво е общото между преподобния Джеси Джаксън, Джордж Вашингтон, Волфганг Амадеус Моцарт, Дюк Елингтън и Бъз Олдрин? Всички те са членове на най-голямото тайно общество в света, масоните - група, чиито членове включват някои от най-влиятелните хора в света и чиито потайни ритуали се запазват с векове.

Привържениците на конспиративните теории твърдят, че групата дърпа конците в управлението на света, контролира международните финансови институции и е отговорна за убийствата на високопоставени личности - някои дори твърдят, че нейните членове се покланят на Сатана.

Но къде минава границата между фактите и измислицата в това потайно общество? Мистерията разкрива списание National Geographic.

Произход на масонството

Въпреки че масонството произлиза от средновековните гилдии на зидарите, днес по-голямата част от членовете на движението не са майстори зидари. Смята се, че с намаляването на членовете зидари групата започва да приема "почетни членове", за да увеличи броя си. Съвременното въплъщение на масонството датира от епохата на Просвещението от XVIII век, когато образованите англичани се стремят да общуват с останалите и да обсъждат въпроси на философията, религията и живота в организирана среда.

Снимка: iStock by Getty Images

Братски организации съществуват от векове, но през XVIII век различни мъжки групи, наречени на имената на английските кръчми, в които се срещали, се обединяват в това, което наричат "Велика ложа", асоциация, която се събира, за да провежда ритуали и церемонии и да посвещава нови членове. Сега известна като Великата ложа на Англия, групата е първата по рода си и с увеличаването на членовете си се увеличава и списъкът ѝ с тайни ритуали и церемонии, както и изискванията за членство.

Според Асоциацията на масонските служби в Северна Америка към 2020 г. в САЩ има около 898 000 масони, а по света те са около 6 милиона.

Кой може да бъде масон?

Днес изискванията за членство са сравнително прости: въпреки че всяка група или масонска ложа има свои собствени правила, като цяло масонът трябва да е мъж, който е препоръчан от други членове на ложата, да вярва във "Върховно същество", да има висок морал, да даде обещание да изучи пътищата на братството и да се придържа към масонските "древни обичаи и скрити познания".

Снимка: iStock by Getty Images

Тези обичаи включват строга йерархия и разнообразие от церемонии и ритуали. След като бъдат посветени в своята ложа, членовете преминават през поредица от "степени" на членство, издигайки се от Ученик (Чирак) през Съратник (Калфа) до Майстор масон. По пътя те научават езика, обредите и вярванията на "занаята", участвайки в ритуали, които се вписват в библейските вярвания. Те също приемат символи, включващи компас и квадрат, които олицетворяват морала, пчелен кошер, за който се казва, че олицетворява сътрудничество между членовете, и "Окото на Провидението" или "Всевиждащото око", което представлява вечната бдителност на Бог. Някои от тези символи са толкова добре познати, че са известни и на немасоните - например Окото на Провидението е изобразено на американските банкноти от един долар.

Защо католицизмът забранява масонството?

Когато не провеждат сложни посветителски ритуали за новоприети членове, масоните често участват в общественополезен труд и филантропия, осигуряват подкрепа на членовете или работят със свързани организации. Но въпреки този благотворителен фокус и фактът, че не е официална религия, масонството не е общоприето. Всъщност движението е забранено от римокатолицизма, който забранява на католиците да стават масони и вместо това ги насърчава да се свързват с католически организации като Рицарите на Колумб.

"Техните принципи винаги са били считани за нежелателни от доктрината на Църквата и следователно членството в тях остава забранено", заявява Църквата през 1983 г.  "Верните, които се записват в масонски асоциации, са в състояние на тежък грях и не могат да приемат Свето причастие." Както обяснява Ед Кондън от Catholic Herald, Църквата се противопоставя на масонството поради неговия светски фокус и ролята му на светилище за "онези с неортодоксални идеи и програми".

Сила и страх

Тези програми отдавна предизвикват противоречия поради политическата власт, притежавана от някои масони. Въпреки че правилата на повечето ложи не насърчават членовете да обсъждат политически теми, много от тях са членове на политически партии и правителства, а тайната на организацията и обетите за братство пораждат конспиративни теории относно политическите програми на нейните членове.

Според повечето конспиративни теории всички масони имат едни и същи вярвания и действат като едно тяло, обвързвайки се със съвременните антисемитски теории на конспирацията, които свързват групата с тъмния "Нов световен ред", който контролира международните отношения и финанси.

В резултат на това масонството става емблематично в поп култура и сред тези немасони, които са заинтригувани от неговите сенчести ритуали. И все пак броят на масонските членове намалява от години. Защо? Някои свързват това с по-широка тенденция сред братски организации и клубове за взаимопомощ като Благотворителния и закрилящ орден на лосовете, които отбелязват рязък спад през десетилетията. Други приписват намаляващото членство на отказа на движението да признае жените въпреки съществуването на някои изцяло женски ложи.

Въпреки противоречията и осъждането, движението продължава да съществува, но само времето може да покаже дали масонството може да остане актуално през XXI век. Междувременно неговите членове казват, че за тях масонството е всичко - от могъщо братство до шанс за връщане на общността до това, което един английски член нарича "път за личен растеж и развитие". Засега тайните ритуали и символи на масонството продължават да съществуват - заедно с влиянието на най-известните му членове.

Снимка: iStock by Getty Images