Предполага се, че те се крият в отдалечени езера, в гъсти гори и в заснежени планини. Въпреки че са опровергани от науката, криптидите - фантастични зверове, които вероятно не съществуват - от векове будят възхищение и ужас у хората.

В Западна Африка се среща обитаващото блатата същество Нинки Нанка, в Япония - чудовищният октопод Аккорокамуи, а в Ирландия - месоядният хибрид между куче и плъх Добхар-чу. Но митичните същества, които като че ли най-много интригуват пътешествениците, си остават шотландското чудовище от Лох Нес, хималайският Йети, австралийският Йоуи и северноамериканският Йети. Последният, приличащ на Чубака човекоподобен, помага за генерирането на над 140 млн. долара годишно за американската икономика, според Международния криптозоологичен музей в Портланд, пише National Geographic.

Снимка: Getty Images

Тези криптиди са вдъхновили фестивали, филми, подкасти и една нишова област на изследване, наречена криптозоология - търсенето на магически същества. Те са във фокуса на круизи с лодки и екскурзии в дивата природа и дават имената си на барове, хотели, ресторанти и дори на авиокомпания. Точно преди да се появи пандемията COVID-19, една шотландска компания похарчи близо 3 млн. долара за нов посетителски център, свързан с легендарното чудовище от Лох Нес.

Независимо дали хората вярват в криптиди или не, криптотуризмът предлага на пътуващите възможност да изследват недотам известни дестинации от уникална гледна точка. Ето как общности от Европа до Австралия и Непал се опират на мистичната им привлекателност, за да помогнат на туристическите си индустрии да се възстановят от пандемията.

Появява се съвременна легенда

Най-известният криптид в света вероятно е Неси - огромното същество, за което се говори, че обитава дълбоките води на Лох Нес. От първото си предполагаемо наблюдение преди около 1400 години чудовището от Лох Нес предизвиква непрестанни вълни от спорове.

 Ирландският мисионер Свети Колумба пише за първи път за митичния звяр. Твърди се, че Неси ранява плувец и се готви да нарани друг, когато Колумба се намесва и прогонва звяра, докато той не се оттегля в мрачните води на езерото. През следващите векове Неси е забелязван периодично, което допълнително подхранва мита.

През 1934 г. местната легенда се разпространява, когато английски лекар прави снимка на това, което според него е Неси, с дълъг врат и луковична глава, които сякаш стърчат от езерото. Снимката предизвиква поредица от събития, които превръщат Лох Нес от малко известно място в едно от най-известните езера в Европа и света.

Скоро след това започват обиколките на Лох Нес, казва Гари Кембъл, който поддържа официалния сайт за наблюдения на чудовища от Лох Нес, на който е записал 1 143 срещи за 26 години. Към 2019 г. туризмът свързан с Неси е индустрия на стойност 47 млн. долара.

Статуята на Неси е част от успешния бизнес модел

Снимка: Getty Images

Пандемията не е намалила очарованието на Неси. През първите осем месеца на 2022 г. 149 000 посетители са направили обиколка на езерото Лох Нес, 70 процента от тях са го сторили именно заради Неси. Макар да е малко вероятно езерото да е обитавано от праисторическо същество , дори скептиците не отричат, че в езерото е възможно да съществува нещо, което все още не са идентифицирали.

Предания срещу наука

Въпреки че историята за Неси е станала донякъде кичозна, най-известният австралийски криптид - Йоуи - е дълбоко вкоренен в преданията на една от най-старите общности в света - австралийските аборигени. След като британците колонизират страната в края на 1700 г., аборигените ги предупреждават за нещо зловещо. В зелените гори, които те откраднали, се крият космати, високи над 3 метра двукраки чудовища.

Въпреки че за Йоуи се говори от хиляди години, те стават привлекателни за туристите едва през последното десетилетие

Снимка: Pixabay

Най-ранните слухове за наблюдение на Йоуи са от 30-те години на XIX в., когато европеец стреля с мускета си по едно от тези животни на остров Кенгуру, край бреговете на Южна Австралия. Според австралийския криптозоолог Гари Опит, който изследва Йоуи в продължение на 50 години, оттогава има стотици предполагаеми срещи. Те са концентрирани в 3 700-километрова поредица от планински вериги и плата, която се простира на север от Виктория през Нов Южен Уелс и Куинсланд. Учен в областта на околната среда, Опит води обиколки на Йоуи в тази пустош. Около 90 процента от участниците са чуждестранни туристи, които желаят да изследват изолираните места, където са докладвани случаи на наблюдение на Йоуи, като планината в северната част на Нов Южен Уелс и близката планина Спрингбрук. Въпреки че за Йоуи се говори от хиляди години, те стават привлекателни за туристите едва през последното десетилетие.

33 -сантиметровият отпечатък от крак на хуманоид в снега на ледника Менлунг

Снимка: Getty Images

На около 8 000 км оттук, в Катманду, Непал, криптотуризмът е по-добре установен и датира от 50-те години на миналия век. Той е съсредоточен върху Йети. Това легендарно същество, високо до метър и половина, подобно на Йети и снежния човек, според твърденията обикаля заснежените върхове на Хималаите и е важна фигура във фолклора на Непал, Бутан, Индия и Тибет.

Историята за него е на 6 000 години. Косматият звяр е бил просто местна легенда, докато британският изследовател Ерик Шиптън не твърди, че е заснел 33 -сантиметров отпечатък от крак на хуманоид в снега на ледника Менлунг в Непал, западно от Еверест.

Това изображение завладява вестниците и телевизиите по целия свят. Скоро изследователи заливат Хималаите, надпреварвайки се да открият криптида. Напливът от чуждестранни посетители принуждава правителството на Непал да издаде строги правила за преследване на Йети, които изискваха от участниците само да снимат и да не нараняват срещнатите същества.

Огромен модел на митичния Йети в Рим от филма на Франк Крамер "Йети"

Снимка: Getty Images

През следващите десетилетия Йети се превръща в мощна туристическа марка в Непал. Кракът на това животно е логото на местния авиопревозвач Yeti Airlines, а хотели, ресторанти, кафенета и туристически компании печелят от името му. В началото на 2020 г. правителството на Непал превръща криптида в централен елемент на своята туристическа кампания, като поставя десетки статуи на Йети на ключови забележителности.

Снимка: Getty Images

Като неразделна част от легендите на Непал, Йети е ценна туристическа атракция. Пътешествениците, които са заинтригувани от този звяр, трябва да се отправят към Махалангур Химал. Този див хималайски регион, където се намират няколко от най-високите върхове в света, включително Еверест, Лхотце, Чо Ою и Макалу, е основното местообитание на Йети и мястото, където могат да бъдат срещнати.

Посетителите на този регион могат да научат десетки легенди за Йети от общностите на шерпите. Древни свитъци, съхранявани в хималайски манастири, разкриват историята за това как Йети е роден от тибетска майка и махалангурска гигантска маймуна.

Други непалци са по-скептични. Ветеранът екскурзовод от Катманду Сушил Непал казва, че още от дете е гледал на Йети като на измама. Сега, когато клиентите му питат за чудовището, той им казва, че то се смята за мит. Никак не са малко и непалците, които заявяват, че не харесват криптотуризма, който отвлича вниманието от забележителната архитектура и древните традиции на страната.

Много изследователи са също толкова скептични по отношение на този криптид. През 2017 г. ДНК анализ на предполагаеми зъби, косми и козина на Йети, публикуван в Proceedings of the Royal Society B, установява, че този митичен звяр може да е вдъхновен от истински животни - хималайските черни и кафяви мечки.

Снимка: iStock by Getty Images

Учените са предложили научни обяснения и за австралийските криптиди и чудовището от Лох Нес, но въпреки това тези легенди продължават да съществуват. "Хората винаги са били очаровани от неща в природата, които ни объркват, неща, които просто не разбираме", казва Опит. "Това няма да се промени скоро и ще продължава да носи милиони долари печалба."