Френските ски курорти тази година ще отворят пистите си за любителите на зимните спортове с надеждата да имат пълен ски сезон за пръв път от 2019 г. насам.

Вече са ясни и правилата, които ще са в сила по ски курортите. Ето какво трябва да знаете, ако ще се спускате по френските писти тази зима.

Правила на ски лифтовете

Носенето на маски ще е задължително на опашките за лифтовете, както и в кабинковеите лифтове, а на откритите лифтове ще е препоръчително. Не се изискват маски по пистите и на открито.

В началото на сезона няма да се изисква зелен сертификат за ползване на лифтовете, но ако здравната ситуация се влоши, това правило може да бъде въведено на по-късен етап.

В стремежа си да осигурят спокоен сезон за всички някои курорти вече обявиха допълнителни правила, валидни само на територията им, като ограничение на броя лица в една група или допълнителни изисквания за хигиена и дезинфекция.

Във Франция се приема дигиталният COVID сертификат на ЕС, като се сканира QR кодът, но посетителите от страни извън ЕС и Великобритания, трябва задължително да трансформират своя зелен сертификат във френски формат, за да бъде признат. Освободени от зелен сертификат са само лицата под 12 години. Цената на антигенен тест във Франция (продават се свободно с аптеките) е 22 евро, а на PCR тест - 44 евро. И двата теста могат да се използват за достъп до закрити помещения или заведения от тези, които не са ваксинирани.

Правила в заведенията и други обществени места

Носенето на маски е задължително при ползване на градски транспорт и на всички обществени места, в които не се изисква зелен сертификат (например в магазините). Глобата за неносене на маска е 135 евро.

В баровете, ресторантите и кафенетата се изисква зелен сертификат, но носенето на маски не е задължително. Отделни заведения може да наложат такова изискване, но те са по-скоро изключения.

Вижте правилата по ски курортите и в други страни!