В епохата на пандемията от коронавирус за туристите остана само едно сигурно нещо: непредвидимостта до последния момент.

Все още мнозина не се решават да отидат на почивка или екскурзия в чужбина заради многобройните ограничения, тестове и внезапно променящи се изисквания за пътуване извън граница и завръщане в България.

Ако вече сте резервирали самолетни билети или хотел, но в последния момент промяна в ограниченията, свързани с COVID-19 провалят пътуването ви, това може да е много разочароващо, но не и безнадеждно.

Има много действия, които можете да предприемете, в случай че държавата, до която ще пътувате, затвори границите си за българи или обяви задължителна карантина.

Информирайте се само от сигурни източници

Често заглавията в медиите могат да са подвеждащи или опростяващи информацията. Видите ли новина, отнасяща се до планираната от вас дестинация, направете подробно проучване, което е най-добре да включва официални правителствени сайтове на съответната държава или българските посолства в страната.

Проверете политиката за отмяна на резервацията

Много от авиокомпаниите въведоха различни политики за гъвкавост в началото на пандемията - като безплатна смяна на датата на полета и улеснени процедури за връщане на парите. Подобна е ситуацията и с хотелите. Все пак всяка компания има свои собствени правила, с които е добре да се запознаете още при резервацията.

В идеалния случай купуването на билети и резервирането на хотели в момента трябва да се случва само на места, където отмяната е безплатна до няколко дни преди ползване на услугата. Колкото и да са непредвидими мерките, повечето държави обявяват новите си правила няколко дни преди влизането им в сила.

Дори и официално да не е обявена такава политика, при смяна на правилата за пътуване между държавите непременно поискайте връщане на парите или ваучер за бъдещо ползване на услугата.

Ако сте резервирали почивка през туроператор, той е длъжен да ви върне парите при отмяна на пътуването. Заради огромните суми, които дължат на клиентите си за несъстояли се пътувания, много туроператори ще ви предложат вместо това ваучер за бъдещо пътуване. Не бързайте да отхвърлите този вариант прибързано - ваучерът може във всеки един момент да се обърне в пътуване, докато за връщане на пари може да се наложи да чакате с месеци.

Не бързайте да отменяте полета си

Ако сте резервирали самолетен билет през авиокомпания, която няма гъвкава политика за промяна на данните за полета, не бързайте да отменяте резервацията си веднага щом научите за въведените ограничения в дестинацията ви. По-добре е да изчакате до няколко дни преди деня на полета. По време на пандемията много авиокомпании значително намаляват или направо отменят полетите си до дестинации, които са в локдаун или със сериозни ограничения. Ако сами отмените полета си, ще изгубите парите си. Ако обаче изчакате и авиокомпанията отмени полета, имате право да получите парите си обратно.

Бъдете гъвкави

Може да сте мечтали за тази екскурзия до Исландия години наред, но ако правилата не ви позволяват да отидете там, възползвайте се от възможността за промяна на данните на самолетния си билет и изберете някоя друга (по-лесно достъпна) дестинация в последния момент.

В случай че сте се записали за организирано пътуване в чужбина, което е отменено заради нови мерки, не бързайте да отменяте отпуска си. Разгледайте last minute офертите, които обикновено са по-евтини - може да опознаете неочаквана дестинация, при това на невероятна цена.

Направете си туристическа застраховка с покритие за COVID-19

Още когато планирате пътуването, можете да си направите туристическа застраховка с покритие за COVID-19. Преди да изберете точния продукт за вас, прочетете внимателно условията на всички предлагани застраховки и преценете кой е най-подходящ за вас. Имайте предвид обаче, че ако препоръката на МВнР за дадена държава е българите да се въздържат от пътуване, повечето застрахователни компании не ви дължат никакво обезщетение.