Туризмът се е превърнал в толкова достъпно занимание, че посетителите на някои от най-известните атракции в света често се оказват разочаровани от видяното.

Дали защото са имали грешни очаквания или защото са отишли на място, за което не са имали никаква представа какво представлява, мнозина са искрено възмутени.

В това нямаше да има кой знае каква драма, ако същите тези туристи не публикуваха мнението си в интернет.

От TripAdvisor до Google Maps и Yelp, най-големите платформи, които позволяват оставянето на коментари, са пълни със забавни и абсурдни отзиви с една звезда на някои от най-известните световни забележителности. 

А причините? Четете надолу!

Биг Бен в Лондон

Една звезда и за Биг Бен в Лондон. "Това е просто един голям часовник. Не разбирам цялата истерия покрай този часовник. Това буквално е просто един часовник. Така или иначе след 30 години ще е дигитален".

Друг турист смята името на кулата Биг Бен (Буквално Големият Бен) за пресилено: "Е, миналата седмица отидох до прочутия Биг Бен. Да ви кажа, трябва да го прекръстим на Средния Бен (Medium Ben). ВИждал съм по-големи кули от лего. Ще се върна, ако го направят по-висок".

Сфинксът в Египет

Сфинксът

Снимка: Unsplash

"Сфинксът е малък, покрит с боклук и точно до Макдоналдс. Сигурно използват Фотошоп да го направят по-голям, защото бях наистина разочарован. Хей, ако застанете под определен ъгъл за снимка, можете да го направите наистина голям".

 

Стоунхендж във Великобритания

Стоунхендж

Снимка: Unsplash

Хилядолетното светилище не се струва впечатляващо на всичките му посетители.

Ето какво споделя един, оставил отзив в TripAdvisor: "Бях отвратен да видя, че това са просто няколко скали и няма нищо за правене. Трябва да го бутнат и да построят на негово място клуб за електронни игри или панаир. Не си губете времето на това глупаво място".

Руините на маите в Тулум, Мексико

Руините на маите в Тулум

Снимка: Unsplash

"Ако обичате стари скали, това е мястото за вас. На мен ми се стори толкова скучно и горещо. При руините нямаше истински плаж, където да се топнеш и да се разхладиш. Има плаж от другата страна, но дотам има много ходене".

Наклонената кула в Пиза

Наклонената кула в Пиза

Снимка: Unsplash

"Не беше каквото очаквах. Кулата е едва наклонена, а плащаш 40 паунда да се качиш горе. Освен това е пълна с мъже, които са големи, големи късметлии", споделя друг потребител на TripAdvisor.

Може би най-притеснителната част тук е тази с "мъже, които са големи, големи късметлии".

Айфеловата кула в Париж

Снимка: iStock by Getty Images

"НАДЦЕНЕНА!!! Опитали са се да копират тази в Лас Вегас и мога да я опиша само с една дума - НЕПЛЕНИТЕЛНА!!! Тази във Вегас има питиета и мноооого по-добри палачинки, освен това е на пешеходно разстояние от "Хард Рок". НЯМА ДА СЕ ВЪРНА ПОВЕЧЕ."

Виенското колело "Лондонското око" в Лондон

Лондонското око

Снимка: Unsplash

"Това всъщност не е око," възмущава се друг потребител на TripAdvisor. "Не харесвам височини и това не ми хареса. Жена ми и същеря ми много го харесаха. Аз си четох вестника и се преструвах, че съм някъде другаде. Ако не обичате височини, не се доближавайте до него. Очевидно гледките са страхотни".

Операта в Сидни

Операта в Сидни

Снимка: Unsplash

"Ако харесвате кафяв бетон с приглушено осветление, тук ще ви хареса. Животът е твърде кратък - направете нещо друго".

Синята джамия в Истанбул

Синята джамия в Истанбул

Снимка: Unsplash

"Таванът ѝ е някак си син, но цялата джамия е постлана с червен килим, заради което изглеждаше като червената джамия. Е, какво пък, отметнахме тази забележителност," смята друг потребител на TripAdvisor, според който атракция, която се нарича Синята джамия очевидно не може да е постлана с нищо друго освен син килим.

Колизеумът в Рим

Колизеумът в Рим

Снимка: Unsplash

Още едно разминаване между очаквания и реалност: "Това място беше в развалини. Стадионът изглежда сякаш не е ползван от години. Толкова е стар, че нито една седалка не е останала, трябваше да стоя прав".

Зоопаркът в Сан Диего, САЩ

Тигър в зоопарка в Сан Диего

Снимка: Unsplash

Потребител на Yelp се възмущава: "Не можеш да пипаш животните. Акулите, които са при пингвините, са от грешния вид".

Не става кой е "правилният" вид акули, които трябва да са при пингвините.  

Ирландия

Ирландия

Снимка: Unsplash

Един потребител дава оценка една звезда на Ирландия след пътуването си до страната. Причината? "Не видях никакви леприкони".