Първата асоциация, когато чуете Чепеларе, вероятно е "ски".

Ски зоната при връх Мечи чал е любимо място на скиорите зимно време, но в града има и още какво да се види и прави.

Ако имате нужда от малко разнообразие от снега или пък не карате ски, но сте в Чепеларе през зимата, ето с какво друго можете приятно да запълните времето си.  

Среща с историята на екипировката в Музея на ските

Снимки и колаж: Мария Ангелова/Dir.bg

В Чепеларе се намира единственият музей на ските в България, където можете да проследите как любимата ви зимна екипировка е еволюирала от появата си до наши дни. Първите ски са били дървени и са правени на ръка, а първите писти съвсем не са изглеждали като днешните, да не говорим за лифтове и влекове!

Специален кът в музея е отделен на Екатерина Дафовска - олимпийската шампионка по биатлон от игрите в Нагано"98, която е родом от Чепеларе.

Разходка до параклис "Рождество на Света Богородица"

Този параклис се намира само на 15-20 минути от центъра на Чепеларе, като има маркирана екопътека. Освен че ще се раздвижите и можете да се помолите, параклисът ви дава и друга възможност - да се почерпите с една от най-красивите панорами от високо към града.

Като говорим за гледки, панорамата от връх Мечи чал си струва да се качите догоре за един чай, дори и да не сте почитатели на зимните спортове. 

Близка среща с отдавна изчезнала пещерна мечка в Музея на родопския карст

Снимки и колаж: Мария Ангелова/Dir.bg

Не оставяйте името да ви подведе, че тук няма нищо интересно за гледане. Освен куп лъскави скъпоценни и полускъпоценни камъни, намерени в различни части на Родопите, в музея има коралити (изкопаеми корали), както и скелети на древни животни, открити в пещери в района.

Цялостното усещане напомня на пещера - музеят е с тъмни подове, стени и тавани и светлината от изложените чудеса зад витрините. Само тук можете да видите сглобен скелет на пещерна мечка, която е изчезнала преди поне 13 000 години.

Дегустиране на родопска кухня

Ето я и най-приятната част - хапването. В Родопите сте - потърсете в менютата на ресторантите традиционните вкусове на планината. Пататникът е абсолютна класика, която навсякъде в Родопите приготвят по различна рецепта, така че спокойно можете да си направите кулинарен тур в търсене на най-вкусния пататник.

Около Чепеларе

Ако Чепеларе ви отеснее, продължете към Смолян, Асеновград, Златоград, Момчилова крепост, Пампорово, екопътеките Невестата и Смолянска крепост - посоките са много и тук е невъзможно да скучаете.