Подобно на концепцията за меден месец (honeymoon) в САЩ, Австралия и някои други държави е разпространен така нареченият бейбимуун (babymoon). Tова е последното пътуване преди раждането - почивка, на която бъдещите родители да отпразнуват голямата промяна, която ще настъпи в живота им.

Този тип почивки все още не са познати в България или поне не се предлагат комерсиално. Това не пречи вие да си организирате такава. Единственото важно е да я съобразите с особеностите на бременността.

Снимка: iStock by Getty Images

Най-доброто време

Обикновено най-доброто време за бейбимуун е вторият триместър. Тогава неприятните симптоми като гадене и повръщане обикновено са отшумяли, а много от бременните чувстват прилив на енергия.

След шестия месец дългото ходене може вече да не е приятно, бременните често спят зле и невинаги са в настроение за приключения. От друга страна, ако изберете втория триместър, има шанс да усетите първите ритничета на бъдещото отроче на някое красиво и необикновено място, а това е чудесна история за тоста на сватбата им, който ще произнесете един ден.

Снимка: iStock by Getty Images

Най-добрите дейности

Най-добрите дейности са тези, които карат бременната жена да се чувства щастлива и спокойна.

Ако сте почитатели на къмпинга, той не е противопоказен, стига на бъдещата майка да ѝ е удобно да спи на шалте дори и в напреднала бременност. Ако обича плуването - то е чудесен начин за раздвижване, разходките също са благоприятни, така че морски курорт с дълга крайбрежна алея също е добра идея. Леките планински разходки са друг вариант, стига жената да се чувства в кондиция за тях.

Често двойките отиват на бейбимуун на мястото, на което са се запознали. При всички случаи си струва да се поглезите с хубав хотел, удобства и разкошни гледки от хотелския балкон. Това вероятно ще е последното ви пътуване заедно за следващите няколко месеца и със сигурност ще си го спомняте с умиление през следващите няколко години, когато концепцията за пътуване изцяло ще се промени.

За четящите бъдещите бащи: не забравяйте да планирате някоя приятна изненада за бременната си любима в края на пътуването. Малките жестове са важни, независимо дали са кутия от любимия ѝ сладолед, букет цветя или закуска в леглото.

Консултация с лекар

Различни са мненията докога е безопасно да се лети със самолет, да се плава с кораб и т.н. Универсален отговор няма - най-добре е да обсъдите намеренията си с наблюдаващия бременността лекар. Той ще ви даде информация и за други важни аспекти - например, препоръчително е бременните да избягват минерални извори, сауни и парни бани, но един масаж на гърба би бил чудесно допълнение към почивката.