Ако сте посещавали лондонския Тауър (или Кулата на Лондон) като туристи, със сигурност сте виждали церемониалните стражи на прочутата забележителност. Официално се наричат йоманска стража, а неофициално - бифийтъри.

Официалните им задължения включват това да охраняват всеки затворник, който лежи в Тауър, както и да пазят кралските церемониални предмети като корони, саби, дрехи, скиптри и специални съдове, които се използват само при церемонии за коронация.

Освен това кралските церемониални стражи развеждат туристи из Тауър още от Викториански времена. В повечето случаи посетителите се интересуват от историята на самата кула, но в свой материал британското издание "Дейли мейл" надниква в ежедневието на самите стражи-екскурзоводи, като повдига завесата в работата и интересните истории на главния церемониален стража Питър МакГоурън.

Снимка: iStock by Getty Images

>>> Кои са йоманите? От края на късното Средновековие йоманите са земеделци, освободени от данъци в замяна на служба на краля като кавалеристи. За да могат да си позволят скъпата поддръжка на боен кон, въоръжение и военно оборудване, те се издържат от малко имение, което поддържат със семейството си. През вековете са били част от личната охрана на краля и полиция, която е потушавала бунтове.

Преди да стане церемониален стража, Питър е служил в Кралските военновъздушни сили в продължение на 25 години (според изискванията за позицията този срок трябва да е минимум 22 години).

Когато за пръв път поема работата, той се учудва колко много хора "не могат да повярват, че аз наистина живея в Тауър", разказва той пред изданието. Тринадесет години по-късно Питър споделя, че никога не се е почувствал отегчен от работата си.

"Как мога да се отегча, като имам най-добрата работа в града и живея в дворец в центъра на най-великия град в света?".

Снимка: Getty Images

Помолен да опише един свой обичаен работен ден, Питър споделя: "Започвам деня, като проверявам бойниците и се приготвям да отворя Тауър за посетители. Церемониално отваряме Кулата със стражата, правим кратка среща със стражите, които са на смяна, и след това се подготвям за ден, пълен със срещи, изготвяне на графици и понякога посрещане и поздравяване на ВИП персони".

"После е време да затворим Кулата за хората, преди тържествено да я заключим в 22 часа с нашата прочута Церемония на ключовете," разказва още той.

Най-строгото правило, към което трябва да се придържа, е "да поддържам част от Тауър, известна като Водната алея, напълно стерилна и без хора от 21:30 до 22:05 часа, като част от подготовката за Церемонията на ключовете".

Снимка: iStock by Getty Images

Церемонията на ключовете е традиция, която не се е променила през последните 700 години. По време на церемонията стъпки отекват в мрака. Стражът на пост извиква:

- Стой, кой идва там?

Представителят на йоманската стража отговаря:

- Ключовете.

- Чии ключове?

- Ключовете на кралица Елизабет.

- Минавай тогава, всичко е наред.

Освен името на монарха, нищо друго не се е променило в разиграването на тази сцена през последните векове. Церемонията е достъпна за туристи, като местата са ограничени, резервират се само онлайн и бързо се разпродават.

Питър я описва като "една от най-старите оцелели възстановки от този вид".

През годините той е срещал изключителни хора, "от кралици до принцове и от отбори по крикет до звезди от американския футбол".

От любопитните подробности около Кулата, Питър споделя: "Това е мястото, където монарсите са се подготвяли за коронацията си. До 19-и век тук се е разполагала кралската менажерия, като всички животни от лъвове до мечки, са живеели тук".

Не само това, той също така разкрива, че "по време на Първата и Втората световна война тук са извършвани екзекуции, като отрядите за разстрел са стреляли точно от [неговия] настоящ дом".

А какво впечатлява най-много туристите?

Според Питър описанието на някои от обезглавяванията, кито са се случили в Тауър, оставят някои от посетителите "шокирани".