Шотландия е прочута с уискито си, а територията ѝ е нашарена с пресичащи се тематични пътища на уискито, по които почитателите на огнената напитка и високоградусовите истории могат да видят, чуят и дегустират миналото и настоящето на уиски индустрията.

Един от тези маршрути е Пътят на малцовото уиски Спейсайд - единично малцово уиски, което се произвежда само в дестилерии по поречието на река Спей.

По този маршрут освен дестилерии има и още едно, често забравяно, но изключително важно за производството на уиски място - бъчварницата "Спейсайд". Това е единствената работеща бъчварница в цяла Великобритания, която е отворена за посетители.

Вижте снимки в галерия >>>

Бъчварницата съществува от 1947 г. и произвежда бъчви от американски дъб. И до днес всичко се извършва по традиционна технология и с традиционни инструменти.

Близо 150 000 бъчви се произвеждат и ремонтират в бъчварница "Спейсайд" в Шотландия

Снимка: Getty Images

Бъчвата се овъглява, преди да е готова за употреба

Снимка: Getty Images

Тук не само се произвеждат. но и се ремонтират бъчви. Съседните дестилерии по поречието на река Спей, както и дестилерии от цял свят, ползват услугите на майсторите бъчвари. Близо 150 000 бъчви се произвеждат и ремонтират в "Спейсайд" всяка година.

Посетителите могат да видят целия процес на производство на бъчвата на една ръка разстояние от майсторите, а след това да приложат наученото, като сами си направят мини бъчва.

Посетителите на бъчварницата могат да видят пътят на бъчвата на една ръка разстояние от майсторите

Снимка: Getty Images

Една бъчва може да се ползва до 60 години

Снимка: Getty Images

Любопитен факт е, че дъбът е единственото дърво, което може да се ползва за бъчви, тъй като не позволява протичане и същевременно позволява на съдържанието да диша. В света има над 50 вида дъб, но само няколко от тях са подходящи за производство на бъчви. Един дъб може да расте до 150 години, докато стане подходящ за материал за бъчва.

Добрата новина е, че бъчвите не са за еднократна употреба - една бъчва може да се ползва до 60 години, като междувременно бъде прегледана и ремонтирана няколко пъти.

Знае се, че бъчвари е имало поне през последните 5000 години, като техниката на производство не се е променила особено много за това време.