Когато се настаните удобно в седалката на самолета и е време за излитане, в салона започват да се чуват най-различни пиукания - различни комбинации от високи и ниски тонове, за чието значение повечето пътници не се замислят.

Всъщност това е своеобразният език на самолетите и всеки от тези сигнали има своето значение.

На големите презокеански полети може да има до 30 души екипаж - стюардеси и пилоти, намиращи се във всички части на самолета. Комуникацията между тях би била невъзможна без тази система за сигнализация.

В скорошно видео в своя TikTok канал стюардът Томи Симато разказва какво означават най-разпространените от тези звуци.

Един висок и един нисък тон

Един висок и един нисък тон означават, че един член на кабинния екипаж вика друг или пилотът вика кабинния екипаж.

Най-често това се случва, когато трябва да се провери дали има повече храна в друга част на самолета.

@tommycimato

##fyp ##flightattendant ##airline ##aviation ##travel ##explore

♬ Vacation - Dirty Heads

Три пъти подред висок + нисък тон

Ако чуете три пъти последователно комбинацията от висок и нисък тон, това означава "аварийна ситуация".

Един тон

Ако чуете само един тон, това означава, че някой от пътниците вика стюард или стюардеса - или от пътническия салон, или от тоалетната, където също има бутон за повикване. При натискане на бутона за повикване на член на кабинния екипаж над главата на пътника, както и на същото ниво над пътеката светват зелени лампички, които указват на екипажа къде има нужда от тях.

Два високи тона

Според Томи Симато два високи тона един след друг означават, че до 10 минути предстои снишаване за кацане. 

В друга публикация дългогодишният пилот Джон Кокс (не е уточнено за коя авиокомпания работи) уточнява, че този сигнал означава, че самолетът е преминал (на излитане) или паднал под (на кацане) височина 3000 метра. Тази информация е важна за стюардесите, тъй като на по-малка височина кабинният екипаж може да се свързва с пилотската кабина само при екстремни ситуации. 

Три поредни двойни ниски тона

Според информация на авиокомпания "Кантас" три поредни двойни ниски тона означават наближаваща турбуленция и това е знак за кабинния екипаж да започне да събира храната и напитките, да прибере количките и да се подготви да седне, в случай че светне знакът за закопчаване на коланите.

Добре е да знаете обаче, че всяка авиолиния може да има своя собствена система от звуци, като те може да се различават. Някои сигнали пък са секретни от гледна точка на сигурността. При всички случаи звуковият сигнал дава знак на пътниците и на кабинния екипаж, че нещо се случва и трябва да обърнат внимание на следващите указания или на светлинните табла.