Чували ли сте мотото на често летящите със самолет хора?

"Има само два вида куфари: ръчен багаж и изгубен."

Самата истина.

Колкото по-често пътува със самолет човек, толкова по-често се оказва, че той и куфарът му са на два различни континента или че едното колело липсва (ама той дайте да махнем и другото, само пречи!).

Куфарните перипетии не са подминали почти никого, но има полезни съвети, които през годините са се доказали като ефективни и ще ви помогнат увеличите шансовете си за спокойно и целокуфарно пътуване.

1. Когато резервирате полети с прехвърляне, оставяйте достатъчно време между тях

Под "достатъчно" се има предвид поне три часа за международни полети и поне час и половина за вътрешни полети в държави с натоварени летища като Германия, Великобритания или САЩ.

Така екипите, които работят на летището, ще разполагат с достатъчно време да свалят багажа от единия самолет, да го насочат към правилния следващ полет и да го натоварят навреме преди излитането.

2. Попитайте дали куфарите ви са на борда

Преди да се качите на борда на втория полет, попитайте служителите на изхода дали куфарът ви е натоварен в самолета. По баркода на бележката за куфара могат да направят такава проверка. Ако ви кажат "не", не можете да направите кой знае какво, но поне ще имате време да се подготвите психически. 

3. Сложете допълнителен етикет с информация за вас вътре в куфара

Етикетите и табелките с информация за собственика на куфара, които обикновено закачате от външната страна на куфара, са направени да издържат почти на всичко. Но ако сте виждали през какво преминават куфарите между самолета и лентата за багаж, няма да се учудите колко често тези табелки се късат и чупят. Затова е добра идея да сложите допълнителен лист с името и телефона си вътре в куфара, най-добре залепен здраво от вътрешната страна на капака. Ако външните етикети на куфара са унищожени, а той е изгубен, от авиокомпанията имат право да го отворят, за да разберат на кого е.