Какво е да пътуваш до едно от най-отдалечените места на света?

Там, където не стигат самолети, а пътуването с единствения кораб отнема поне два дни след прехвърляне на няколко полета?

Питкерн са отвъдморска територия на Великобритания, а едноименният остров е единственият населен сред тях. Той е малък вулканичен остров насред Тихия океан с население от около 50 души.

Намира се на 2170 км от Таити, което нямаше да е кой знае какъв проблем, ако имаше летище. Но единственият начин да се стигне дотук е с кораб.

А и корабите не са чак толкова много. По-точно - един.

Пътуване на собствен риск

Островът е с площ само 5 кв. км и се издига на максимална височина от малко над 300 м. Въпреки че надморската му височина не е голяма, има места, които са толкова стръмни, че на няколко места в официалната туристическа страница на Питкерн се споменава, че всички посетители "идват на собствен риск".

На острова няма болница, а само едно медицинско лице. Всеки, който реши да посети това отдалечено място, трябва задължително да има медицинска застраховка с покритие за въздушна евакуация. Най-близкият остров с летище на него се намира на два дни път с кораб и затова не е учудващо, че местните власти са описали в общите условия за посещение на Питкерн, че "не поемат отговорност при причиняване на наранявания или смърт на посетители." Ауч.

Снимка: Wikipedia

Как се стига до остров Питкерн - няколкодневна одисея

Пътят до Питкерн е интегрална част от цялото посещение, защото е сложна процедура с много прехвърляния и изпуснат полет може да означава една седмица чакане за следващия.

Основният начин да се стигне до Питкерн е с държавния пътнически и товарен кораб "MV Silver Supporter". Корабът се хваща от Мангарева на островите Гамбие, Френска Полинезия. До Мангарева веднъж седмично (във вторник) има полет от Таити, докъдето пък има полети от Окланд, Токио и Лос Анджелис. Само билетът за двупосочно пътуване на кораба "MV Silver Supporter" е около 3200 евро.

Има и малко на брой компании, които организират чартърни плавания с други кораби до Питкерн - специални експедиции за търсачите на неизвестното.

Корабите не могат да се доближат до бреговете на Питкерн заради острите скали по крайбрежието, затова всички посетители трябва да се прехвърлят на лодки, които акостират на пристанището, недалеч от единствения град на острова - Адамстаун.

Всички посетители, които планират да останат за не повече от 14 дни и пристигат и се връщат с един и същи кораб, нямат нужда от виза. За престой над 14 дни се попълва заявление за виза, което трябва да се изпрати най-малко три месеца преди планираната дата на пристигане.

Остров, заселен от метежници

Ако си мислите, че днес отиването до Питкерн е сложно днес, само вижте каква е историята на заселването му.

През 1790 г. група метежници от кораба "Баунти" свалила капитана и верните му моряци от кораба, след което отплавала заедно с придружаващите я полинезийци. Спрели на тогава необитаемия остров Питкерн, слезли на брега и... изгорили кораба. Истински бунтари!

Останките от кораба и до днес се виждат на дъното на залива Баунти.

В продължение на двайсетина години населението на острова, което и до днес се състои от преки наследници на тези заселници, е неизвестно за света. През 1808 г. е "открито" от американски китоловци. Впоследствие кораби от Великобритания започват да идват на Питкерн, за да носят провизии и книги, а населението му започва застрашително да нараства, като се има предвид малката му територия. Част от жителите на острова са принудително изселени на Норфолкските острови и до днес това се смята за трагедия. В наши дни пък проблемът е обратен - голяма част от хората емигрират в Нова Зеландия и властите обмислят как да се справят с обезлюдяването.

Снимка: Wikipedia

Какъв е животът на Питкерн

Днес местните хора се издържат с продажбата на мед и друга продукция от острова на преминаващите кораби и чрез интернет търговия (струва си да се отбележи, че до 2002 г. островът не е имал интернет връзка). Малък принос има и туризмът, който може да се нарече всичко друго, но не и "масов".

Има едно кафене, а алкохол и цигари могат да се купят от единствения държавен магазин, който работи три пъти седмично за по един час.

Няма хотели, а туристите отсядат в домовете на местните хора, като цените на нощувките е около 70 долара на ден. Повечето от специалитетите на местната кухня се приготвят с продукти, които растат на субтропичния остров - хлебно дърво, кокос, сладък картоф, царевица, ямс, ананас, риба и омари. 

На острова има красива, почти непокътната природа, до която се стига по стръмни пътеки и назъбени скали. Неслучайно Питкерн не е масова дестинация! Един от най-продаваните сувенири, които посетителите могат да си закупят от своите домакини, са здрави пръчки за подпиране по време на нелеките преходи. Пръчките се превръщат в особено ценен спомен, след като попият потта на туристите по неравностите на Питкерн.

Също така островът е център на един от най-големите морски резервати в света - с площта си от 830 000 кв. км той е по-голям от американския щат Тексас. Целият резерват денонощно се наблюдава от сателит за незаконен риболов и други нарушения.