Едно градче в Аляска, САЩ стана световноизвестно, след като за няколко дни историята му достигна до милиони потребители на социалната мрежа Tik Tok.

В град Уитиър не само почти всички жители обитават един блок, но и в сградата се намира почти всичко необходимо за живот в цивилизацията - пощенският офис, полицейското управление, хранителният магазин и т.н.

Почти всички малко над 200 жители на града живеят в 14-етажната сграда, известна с името "Бегич Тауърс".

Дженеса Лоренц живее в Уитиър от седем години и публикува в Tik Tok обиколка на сградата. Дженеса споделя пред USA Today, че не е очаквала някой да се интересува от едно миниатюрно градче в Аляска, но видеата ѝ бързо събират милиони гледания.

@messy.nessy

Reply to @esmearrazola

♬ original sound - jenessa

Град Уитиър се намира на около 100 км от Анкъридж и се заформя като населено място през Втората световна война, когато тук се появяват военно пристанище и военна база. През 1953 г. е готов планът за изграждане на сградата, която днес е известна като "Бегич Тауърс". Тя е построена за щаб на Инженерите на американската армия и според плановете е трябвало да бъде първата от десет подобни сгради. Сградата е използвана от военните до началото на 60-те години, а след това е напусната от тях и се превръща в жилищна.

Заради лошото време в тази част на Аляска и малкият брой жители животът в блока е така устроен, че да не се налага на обитателите му да излизат навън. Достатъчно е да се качат на асансьора, за да си напазаруват или дори да отидат на църква.

В градчето има и училище, което обаче не се намира в сградата, а на учениците се налага да извървят пътя през тунел, за да стигнат до класните стаи от другата страна на улицата. В училището учат 60 ученици.

@messy.nessy

Reply to @samvicchiollo ##greenscreenvideo

♬ original sound - jenessa

Не по-малко интересно е стигането до града, който е проектиран да бъде труднодостъпен заради военните си функции.

До Уитиър се стига или с лодка, или по еднопосочен тунел. Както разказва Дженеса, посоката на 4-километровия тунел се сменя на всеки 30 минути и жителите на града трябва много внимателно да планират срещите си извън Уитиър. Освен това тунелът е отворен от 7 сутринта до 10 вечерта.

Дженеса продължава да показва кратки видеа от Уитиър и да отговаря на многобройните въпроси на коментиращите постовете ѝ.