Дойде ли време за лято и мнозина започват да правят по-сериозни сметки за морски изживявания и търсене на перфектната дестинация за почивка. Логично е, че битката в България се води между родното Черноморие и Гърция. Българските курорти много често попадат под редица удари, особено след като по-големите са ориентирани към нощния живот и шумното забавление.

Южното Черноморие много често привлича туристи от Европа, а Слънчев бряг е бил обект на редица документални филми. По тази причина има и достатъчно почитатели на по-дивото къмпингуване, което в много отношения се превръща в проблем, след като често се наблюдават и противоречия с регулацията и свръхпопулацията на обособените места.

Това е причината за мнозина да се ориентират към Северното Черноморие и да се опитат да избягат от купонджийската атмосфера. Единственият проблем е, че никой не е много сигурен колко точно трябва да се бяга, за да се стигне до място, където тишината и спокойствието могат да бъдат постигнати.

За тази цел посочваме Камен бряг като една от много важните дестинации, които трябва да бъдат посетени. Това е място, което привлича достатъчно хора за прословутото юлско утро, а след него всички се ориентират към по-популярни курорти. Камен бряг често остава самотен, но това е само добра новина за всички, които са готови да избягат малко по-далече от популярните дестинации.

Снимка: Даниел Петров - Dir.bg

Пътуването от София до Камен бряг изисква малко повече търпение. Единият популярен маршрут е с отбивка към Карнобат през Провадия до Варна, а другият е по цялата магистрала и шофиране до Бургас и каране по крайбрежието. Вторият вариант е особено приятен, когато магистралата не е в ремонт. Запасете се с търпение, защото обикновено пътят е около 6 часа и половина.

Причината да посочваме тази дестинация е, че тук ще откриете диво и много спокойно място. Камен бряг не може да се похвали с много къщи за гости и хотели, все пак говорим за малко, но много красиво село, което се слави с малко по-ниски температури, спрямо Южното Черноморие.

Другият по-особен проблем е, че няма да откриете плаж. Камен бряг не изневерява на името си, около него има достатъчно красиви скали, които според местните, могат да бъдат перфектно място за лятна почивка, но са достъпни за хора с малко по-сериозна алпинистка култура.

Защо препоръчваме място, което няма плаж, изисква толкова време за пътуване и често може да не си намерите място за нощувка?

Снимка: Даниел Петров - Dir.bg

Камен бряг е достатъчно красив и е една от малкото дестинации, които могат да предложат дивото изживяване. През лятото може да откриете много румънски туристи, които са нарамили раниците и смятат да прекарат горещите месеци под открито небе. Липсата на плаж се преодолява много лесно - само на няколко километра може да посетите Русалка, Тюленово, Шабла и Крапец.

Плажът на Шабла е толкова близо, че от брега може да видите и петролната рафинерия на Кюстенджа при ясно време. Спокойно може да обърнете внимание и на рибарското селище Тюленово, но имайте предвид, че понякога местните не са чак толкова дружелюбни. Риболовът е особено тиха и спокойна дейност, а шумните деца не се възприемат много добре.

Снимка: Даниел Петров - Dir.bg

Една друга важна част е, че това е локация, в която няма много покритие на мобилни данни, следователно ще може напълно безболезнено да откъснете децата от всички дигитални устройства. Обърнете внимание и на нос Калиакра, където ще откриете малко история - тук се намира Портата на 40-те девици, крепостта "Кастелум Калиакра", музей "Калиакра" и още много други.

Плаж Болата

Снимка: Даниел Петров - Dir.bg

Налични са няколко ресторанта, които привличат със своята архитектура - изковани са в скалите. След културната програма e препоръчително да носите бански и плажни принадлежности, един десен завой е достатъчен, за да се насочите към плаж Болата - малко и китно заливче, което най-вероятно сте виждали по снимки. Пътят не е в най-доброто състояние, затова не препоръчваме да тествате шофьорските умения с по-ниска кола.

Камен бряг

Снимка: Даниел Петров - Dir.bg

Изборът на плажове и атракциони е очевиден. Нека обърнем внимание и на логистиката. Камен бряг има някои зони, където туристи пристигат с каравана. Това е добро решение за 1-2 дена, но имайте предвид, че няма точно обособена зона. Камен бряг разполага с един магазин, в който няма да откриете много артикули - приемете, че е зареден с най-необходимото.

Плаж Шабла

Снимка: Даниел Петров - Dir.bg

Ако имате нужда от нещо по-специфично, тогава се насочете към Каварна, която е достатъчно близо за по-сериозен пазар. Някои от заведенията са директно в дворовете на къщите, но рибарите от Тюленово са ангажирани с доставката на прясна риба. В Камен бряг може да откриете паметника на Джон Лоутън, както и Огънчето.

Снимка: Даниел Петров - Dir.bg

Огънчето е приятна изненада, ако искате да сте близо до морето, да се любувате на гледка и също така да се радвате на топъл безвреден пламък. Преди години в Камен бряг са правени сондажи за търсене на природен газ. Резултатите са положителни, но има един недостатък - количеството не е достатъчно, за да се оправдае целият сондаж и инвестицията.

Точно по тази причина е оставена една най-обикновена тръба, по която тече газ. Количеството не само не е голямо, за да бъде опасно, но и е доста приятно допълнение. Местните често отиват да го палят дори през зимата, когато започнат да се изсипват дъждове. Пламъчето се разпознава много лесно - то е обградено с каменна пейка, където често се събират гости. Това не е огън за готвене, но е напълно безопасно да изпечете прословутите бонбони на пръчка.

Залез над Камен бряг

Снимка: Даниел Петров - Dir.bg

Камен бряг е перфектна локация за абсолютна лятна почивка, красота и приятен климат. Пътешествието може да е дълго, но си заслужава. Препоръчваме нощните преходи, когато трафикът е по-малък. Друга важна препоръка е, че задължително трябва да изберете дати, когато има пълнолуние. Липсата на рекламни билбордове и светлини от нощни заведения е гаранция за небе обсипано със звезди, а Луната грее като второ слънце.

Пълнолуние на Камен бряг

Снимка: Даниел Петров - Dir.bg