Една от причините човек да пътува по света е да търси и открива красота.

Тръгнете с нас на обиколка из Франция в издирване на някои от най-пъстрите места, сътворени от природата и човека. 

От цветни градчета до необикновени скулптури и пейзажи с лавандула - ето накъде да се отправите по френските земи за цветни гледки и невероятни снимки. 

Вижте галерия >>>

Колмар

Колмар

Снимка: iStock by Getty Images

Колмар

Снимка: Unsplash

Когато става въпрос за цветни места във Франция, Колмар обикновено е сред първите асоциации. В района, известен като Малката Венеция, къщите са като излезли от детска книжка, а каналите напомнят на венецианските. Фасадите са в ярки цветове, а по балконите и по парапетите на крайбрежните улици са закичени сандъчета с цветя. Разходете се пеша, а после се качете на лодка, за да видите Колмар от всички ъгли и във всички нюанси.

Мантон

Мантон

Снимка: Pixabay

Мантон е една от суперзвездите на Френската Ривиера - цветно градче на брега на Средиземно море, удобно разположено между Ница (на 20 км) и италианската граница. Освен с чудесните си плажове и пълните си с редки растения градини, Мантон е прочут и с фестивала, посветен на цитрусовите плодове, който се провежда всяка година в началото на пролетта.

Онфльор

Онфльор

Снимка: Pixabay

Онфльор

Снимка: Unsplash

С геометричните си облицовани фасади къщите по крайбрежието на Онфльор са вдъхновявали не един и двама художници да хванат четката, като сред най-известните са Южен Буден, Гюстав Курбе и Клод Моне. Те били част от школата на Онфльор, която впоследствие изиграла роля във формирането на импресионизма.

Докато сте тук, не пропускайте да видите и най-голямата дървена църква във Франция - катедралата Света Катерина.

Стъклописите в кралския манастир на Бург ан Брес

Бург ан Брес

Снимка: Pixabay

Бург ан Брес се намира на 70 км от Лион и съществува от времето на галите. По заръка на Мария Австрийска през 15-и век тук се появява кралски манастирски комплекс, в който има гробници, манастир и църква. Спрете пред църковните стъклописи в слънчев ден, за да почувствате величието на готическата църква.

Прованс

Снимка: Pixabay

Лавандуловите полета на Прованс са едно от най-ароматните и фотогенични места, из които можете да пътувате във Франция. Лилавото на лавандулата контрастира с жълтото на житните поля и синьото на небето. След разходка сред полята спрете в някоя от дестилериите, за да си купите лавандулово масло, както и всичко друго, което правят от ароматното цвете - сапуни, козметика, парфюми...

Байон

Байон

Снимка: Unsplash

Байон е сравнително малък град, който се намира почти до испанската граница. Заради близостта си до Пиренеите и до плажовете на Биариц градът често се оказва транзитна точка по маршрута на туристите към други дестинации, но няколкочасова разходка из централните му улички си струва.

Мер ле Бен

Мер ле Бен

Снимка: iStock by Getty Images

Малкото градче се намира на север, на брега на Ла Манша и подобно на Дувър (британския си съсед от другия край на канала), също има високи варовикови скали, които се издигат като отсечени на крайбрежието. Покрай плажната ивица в Мер ле Бен има редица с цветни къщи

Монументът с контейнери в Хавър

Снимка: Unsplash

Хавър

Снимки: Unsplash, колаж: Trip.dir.bg

Може ли от транспортни контейнери да се направи нещо красиво? Във Франция - да. Откритият по случай 500-годишнината от основаването на Хавър през 2017 г. монумент от цветни контейнери днес е една от най-обичаните забележителности във Франция. Неин автор е скулпторът Винсен Ганиве. Двете цветни арки изглеждат като сглобени от конструктор и разделят (и свързват) морския бряг от града на брега на Ла Манша.