Заглавието може и да ви е прозвучало силно съмнително и вероятно подвеждащо, но понякога природата е способна да ни предложи най-удивителни неща, които са трудни за проумяване.

По принцип знаем, че камъните не растат, но в Румъния има един феномен, който е готов да разбие принципите на пух и прах.

Наричат ги "живите камъни" и "растящите камъни" и макар това име да не е съвсем точно, истина е, че тези творения на природата растат, сякаш са живи, вместо да се разпадат и рушат.

Наричат се трованти и макар да се срещат на много места в страната, най-много, събрани на едно място, можете да видите край село Костещи, на 200 км от Видин.

Снимка: iStock by Getty Images

Какво представляват растящите камъни?

Някои от тези камъни са едва няколко сантиметра в диаметър, а други са по-големи от човек. Най-големите тежат няколко тона. Някои са идеално гладки, а други са пъпчиви.

Но това, че увеличават размера си не е единственото необичайно нещо около тях. Освен това след обилни валежи те се "размножават", като се появяват нови, малки камъчета около големите. Според местните легенди именно пъпчивите камъни "раждат" новите трованти.

Има наблюдения и че камъните се движат, макар и не са толкова голямо темпо като пътуващите камъни от Калифорния.

Снимка: iStock by Getty Images

Какво е обяснението на науката?

В търсене на отговори хората са разчупвали някои от камъните, за да видят какво има вътре. В сърцевината им открили пръстени, подобни на тези, с които се отброяват годините в живота на дърветата.

Учените имат теория, която обяснява на пръв поглед нелогичното уголемяване на тровантите. Те са изградени от пясък и карбонат. Когато времето е дъждовно, е възможно седиментите да поемат част от водата, с което напрежението вътре в камъните да се увеличава и те да стават по-големи.

Друго обяснение е, че дъждът, богат на калциев карбонат, споява нови песъчинки към вече съществуващите камъни и така ги уголемява.

Как да стигнете до растящите камъни в Румъния?

Тровантите се намират в музей на открито край село Костещи и са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Достъпът е свободен. В селото има музей, посветен на тровантите.