Едно е да отидеш на плаж, а съвсем друго - на плаж, който ще помниш цял живот.

Италия е известна с вкусната си храна, с виното, изкуството и архитектурата. Крайбрежието ѝ е едно от най-посещаваните за лятна почивка - както от чужденци, така и от самите италианци.

Сред хилядите плажове на Ботуша и по островите има няколко, които се отличават с неземната си красота, невероятната си история или... и двете.

Вижте седем от най-красивите плажове в Италия, на които си струва поне веднъж в живота си да събирате тен и спомени.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Скала дей Турки, Сицилия

Скала дей турки, Сицилия

Снимка: iStock by Getty Images

Скала дей турки, Сицилия

Снимка: iStock by Getty Images

Сицилия е известна с чудесните си пясъчни плажове, но има една скала, която привлича хиляди туристи заради неземния си пейзаж. Скала дей турки се намира край градчето Реалмонте. Ослепително белите скали на плажа се спускат плавно, подобно на стълбище към морето, а посетителите се топват в морето направо от тях.

Остров Будели, Сардиния

Остров Будели, Сардиния

Снимка: iStock by Getty Images

Едно от най-красивите места по ивицата на италианския остров Сардиния е защитена зона. Невероятният бледорозов пясък плавно прелива в тюркоазеното синьо на морето. Наистина невероятно!

Посещението на остров Будели е разрешено само през деня за туристи, които идват с корабчета. Те могат да ходят само по пътека зад плажа, но нямат право да стъпват върху розовия пясък заради риск от замърсяването му. Доскоро на острова живееше неговия пазач - мъж на име Мауро Моранди, който беше известен като "италианския Робинзон Крузо" заради необикновената си история.

Тропеа, Калабрия

Тропеа, Калабрия

Снимка: iStock by Getty Images

Плажът Тропеа се намира в регион Калабрия, в южната част на Ботуша. Наскоро беше обявен за един от най-красивите плажове според броя хаштагове в Инстаграм. Плажът е в карибски стил - бели пясъци, тюркоазена вода... Но вместо полюшващи се палми, за фон имате средновековен манастир, кацнал на скала.

Вернаца, Чинкуе Тере

Вернаца, Чинкуе Тере

Снимка: iStock by Getty Images

Чинкуе Тере са пет селца на западния бряг на Италия, които са прочути с цветните си исторически къщи, накацали по хълмовете. Между селата няма шосе - има стари магарешки пътеки, превърнати в туристически маршрути, както и влак, който през повечето време се движи в тунел. Селцата не са особено известни с плажовете си, тъй като теренът е много скалист, но във Вернаца има микроплаж, който макар да не е сред най-добрите в Италия, има една от най-запомнящите се гледки.

Фуроре, Амалфи

Фуроре, Амалфи

Снимка: iStock by Getty Images

Фуроре е един от най-малките плажове в Италия, но също и един от най-известните. Намира се приблизително по средата на пътя между Позитано и Амалфи. Плажът на малкия фиорд стига точно колкото рибарите да изтеглят цветните си лодки, а брегът с малки камъчета е широк едва 25 метра. Плуването тук е едно от най-сюрреалистичните преживявания, които някога ще имате в Италия.

Атрани, Амалфи 

Атрани, Амалфи

Снимка: iStock by Getty Images

Още един плаж на прочутото Амалфийско крайбрежие намира място в този списък от мечтите. Пясъчната ивица е малка, буквално притисната между скалите, а над нея на няколко нива се е надвесил град Атрани с красивите си църкви, слънчевите си площади и стръмните си скали.

Кала Тонарела, Сицилия

Кала Тонарела, Сицилия

Снимка: iStock by Getty Images

Този плаж е от категория "скрити", тъй като до него не може да се стигне с кола. Това го прави ексклузивна локация за тези, които са готови да направят едночасов преход от най-близкия паркинг в резерват "Дзингаро". Наградата си заслужава - кристална вода и закътан залив с малцина ентусиасти.