Макар годината да започва несигурно и с голям брой заразени с COVID-19, надеждите на всички са, че положението ще се подобри в пролетните и летните месеци.

Зажаднялата за забавления и концерти публика по целия свят няма търпение да види отново любимите си звезди на сцена, включително и испанската.

Много концерти и фестивали бяха отменени през последните две години, но 2022 г. започва с надежда и много обявени концертни дати.

От фестивала BBK Live в Билбао до легендарни фестивали като Primavera Sound и Sonar в Барселона, ето кои са някои от най-значимите музикални събития, заради които си струва да пътувате до Испания на фестивален туризъм тази година.

В момента носенето на маски е задължително в открите и закрити обществени места в Испания и е вероятно това правило да остане в сила и за летните фестивали. В някои региони може да се изисква ваксинационен сертификат за допускане до събитието. При всички случаи следенето на официалните сайтове на фестивалите е важно, за да сте наясно с конкретните изисквания.

Март

POPFEST

След 2-годишно прекъсване POPFEST в мадридската зала Galileio Hall се завръща за десетото си издание на 25 и 26 март 2022 г. Участниците все още не са обявени и билетите не са пуснати в продажба.

Май

Warm Up Festival

На 29 и 30 април град Мурсия ще се превърне във фестивална столица. На тазгодишното издание на Warm Up Festival вече има потвърдени изпълнители като Bastille, Izal, Digitalism и др.

Юни

Primavera Sound

Билетите за Primavera Sound се разпродадоха като топъл хляб, но от фестивала все пак поддържат списък на чакащите, в случай че някой реши да върне билетите си. В тазгодишното издание на фестивала между 2 и 12 юни блестят имена като Massive Attack, The Strokes и Gorillaz.

Puro Reggaeton Festival

Почитателите на регетона ще имат възможност да танцуват в любимия си ритъм на тематичния фестивал Puro Reggaeton, който ще се проведе на 25 и 26 юни в Мадрид. Bad Bunny, Daddy Yankee и Juan Magan са сред потвърдените изпълнители.

Sónar

Една от фестивалните емблеми на лятна Барселона - фестивалът Sónar - все още има билети за тазгодишното си издание, което ще се проведе между 16 и 18 юни. Сред хедлайнерите се отличават Bonobo, Moderat И The Chemical Brothers.

Azkena Rock Festival

Ако ви се слушат Faithless, Patti Smith and Band, The Offspring, вашият испански фестивал това лято е Azkena Rock. 20-ото издание на фестивала ще се проведе в град Витория-Гастейс, столицата на Баския автономен район, от 16 до 18 юни.

Юли

FIB Benicàssim

Почитателите на Kasabina, Two Door Cinema Club, The Kooks и Lost Frequences имат повод да си организират две в едно морска почивка + фестивално преживяване в курорта Беникасим на Коста де Азаар в Испания. Датите на фестивала са от 14 до 17 юли.

Festival Jardins Pedralbes

Списъкът с изпълнители на този фестивал в Барселона предлага пъстро музикално преживяване през няколко десетилетия с хедлайнери като Джеймс Блънт, Даяна Крол, Kool & The Gang и The Beach Boys. Изпълненията са разпределени в няколко уикенда от 7 юни до 23 юли.

Mad Cool Festival

Metallica, Florence & The Machine, Imagine Dragons и Kings of Leon са сред хедлайнерите, които ще заредят публиката на тазгодишното издание на Mad Cool Festival в Мадрид. Датите са 6-9 юли 2022 г.

BBK Live

Тазгодишното издание на BBK Live в Билбао включва звезди като Placebo, The Killers, Pet Shop Boys и J Balvin. Датите на фестивала са 7-9 юли.

Август

Arenal Sound

Почитателите на електронната музика ще имат повод за пътуване до малкото градче Бориана на 60 км северно от Валенсия през август, когато ще се проведе фестивала Arena Sound. Dimitri Vegas & Like Mike и Jaime Lorente са част от лайн-ъпа на фестивала. Датите са 2 - 7 август.