Родопите са пълни с красиви кътчета. Едва ли има човек, който е бил в Родопите, и не се е влюбил в красотата и магията на тази планина.

Днешната разходка ще ви отведе до Смолян - централната част на Родопите, където си заслужава да отделите поне няколко дни, за да се насладите на невероятни природни, културни и исторически забележителности.

Виртуален гид ще бъде Лиляна Узунова от блога Travel Journal By Lilly.

Храм "Свети Висарион Смоленски", Смолян

В Смолян не пропускайте да посетите храма "Свети Висарион Смоленски". Красивият храм носи името на българския светец Висарион Смолянски, който загива в името на християнската си вяра по време на османското робство.

Смолянският катедрален храм е вторият по големина в България след катедралата "Свети Александър Невски" и макар че е построен едва пред 2006 г., със съвременната си архитектура вече се е превърнал в един от символите на Смолян.

Екопътека Невястата

Снимка: Лиляна Узунова, Travel Journal By Lilly

Има една скала, която изглежда сякаш се е надвесила над град Смолян. Невястата - така наричат стръмна и непристъпна скала, а местните хора разказват легенда за младо момиче, което се хвърлило от скалата, след като османски управник се влюбил в красивата мома и убил нейния любим, за да я спечели.

Погледната отдолу, скалата Невястата изглежда огромна, стръмна и непристъпна. Но от другата страна, сред зелена гора се вие приятна и лека екопътека, която започва близо до манастира "Свети Пантелеймон" близо до Пампорово. Екопътеката е леснодостъпна, изминава се за по-малко от час и стига почти до най-високите части на скалата, където маршрутът вече става по-екстремен.

Екопътека Каньона на водопадите

Снимка: Лиляна Узунова, Travel Journal By Lilly

Една от най-красивите екопътеки в района на Смолян е екопътека Каньона на водопадите. По течението на река Еленска има множество водни прагове, малки и големи живописни водопади и над 10 моста, по които се вие екопътеката сред гората.

Първите няколко водопада са малки и полегати, но сякаш се нижат един след друг, оттам идва и името им "Каскадите". Най-живописен и голям е последният водопад "Орфей", наречен на легендарния тракийски певец.

След водопадите по маршрута нагоре има изградени три панорамни площадки, които очакват онези, които искат да продължат разходката и да направят по-голяма обиколка в района на над 1700 м надморска височина. Открива се гледка към Перелик и дори до гръцката част на Родопите.

Смолянските езера

Снимка: Лиляна Узунова, Travel Journal By Lilly

Екопътека, която започва от разклона за Девин на главния път Смолян - Пампорово, ще ви заведе до три от Смолянските езера - Тревистото езеро, Бистрото езеро и Мътното езеро.

Ако пък искате да се насладите на красива гледка към скалата Невястата и просто да си починете, посетете друго от Смолянските езера - Рибката. Чудесно място на пътя Смолян - Пампорово, където можете да похапнете прясна и вкусна риба или пък родопски пататник.

Кулата Снежанка, Пампорово

Снимка: Лиляна Узунова, Travel Journal By Lilly

Снимка: Лиляна Узунова, Travel Journal By Lilly

Ако искате да се насладите на една от най-красивите гледки в централната част на Родопите, то непременно се качете на кулата Снежанка. Отворена за посещения целогодишно, тя посреща туристи на панорамната си площадка вече повече от 40 години. Височината й от 100 метра се равнява на 45 етажен блок, а малък и бавен асансьор ще ви качи до върха на кулата. Тъй като Снежанка е най-голямата антена и радио и телевизионна кула в района на Смолян и тази част от Родопите, влизането и изкачване се случва само с придружител от екипа.

Роженската обсерватория

Снимка: Лиляна Узунова, Travel Journal By Lilly

Роженската обсерватория е не само най-голямата обсерватория у нас, но и на Балканския полуостров. Тя се намира само на 30 км от Смолян, в близост до местността Роженски поляни, където се провежда известният фолклорен фестивал Рожен.

Ако имате възможност, направете нощно наблюдение в обсерваторията. Необходимо е да направите предварителна резервация 2-3 дни по-рано и да сте поне група от 4-5 души. Гледката е невероятна! Пред очите се разкриват хиляди звезди, а екипът от астрономи, който посреща и развежда посетителите, ще ви пренесе направо на нощното небе с разказите за различните съзвездия.

Пещера Дяволското гърло

Снимка: Лиляна Узунова, Travel Journal By Lilly

Дяволското гърло е една от най-известните и посещавани пещери у нас. Легендата разказва, че именно през Дяволското гърло Орфей е слязъл в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика и да я спаси от света на мъртвите.

Самата пещера е пропастна, формирана е в следствие на пропадане на земни пластове. Водите на Триградската река се изливат в пещерата от 42 метра височина. Именно това формира най-високия подземен водопад на целия Балкански полуостров. Пещерата е изключително интересна за посещения. Влиза се през изкуствено прокопан вход - тунел с дължина 150 метра, през който се достига до основата на пещерата - залата с водопада, която е наречена Бучащата зала заради силния грохот на падащата вода. Оттам малко повече от 30 стъпала извеждат покрай подземния водопад през естествения вход на пещерата, който днес служи за изход до повърхността.

Ягодинската пещера

Снимка: Лиляна Узунова, Travel Journal By Lilly

Близо до Дяволското гърло се намира още една интересна пещера - Ягодинската. Тя е известна с множеството си разнообразни скални образувания и форми като многобройни сталактити, сталагмити, сталактони и "леопардови кожи" - оцветени в различни цветове скални слоеве.

Пещерните галерии са разположени на три етажа, но само третият, най-ниският, е благоустроен за посещения. Маршрутът по него е дълъг малко повече от километър, но разходката из различните зали минава бързо и неусетно.

Златоград

Снимка: Лиляна Узунова, Travel Journal By Lilly

Снимка: Лиляна Узунова, Travel Journal By Lilly

Разходката из калдъръмените улички на Златоград пренася назад в едни стари, магични времена. Тук хората са съхранили традициите, занаятите и културата, такива каквито са били преди повече от 100 години. Занаятите в Златоград се предават от поколение на поколение в семействата. Още в миналото занаятите и търговията са били изключително важна част от живота на златоградчани, а днес по улицата на занаятите кипи живот и занаятчийските ателиета пазят старите традиции.

Опитайте въртяното кафе, което се прави на пясък и пази традиция, пренесена от далечна Сирия. Кафето се приготвя в медно джезве върху нагорещен пясък, а когато е готово, се изсипва с въртеливо движение в чашата, подрежда се на таблата и е готово за сервиране, преди това обаче е майсторски завъртяно пред учудените ни погледи. След разходката из калдъръмените улици на Златоград се насладете на традиционната родопска кухня. В Златоград приготвят пататник за цялото семейство в тава и се пече на бавен огън, като отгоре и отдолу постилат ръчно точени кори. Ако пък човек е фен на месните специалитети, непременно трябва да попита за традиционното агнешко по златоградски под чуруп.

Агушеви конаци, село Могилица

Снимка: Лиляна Узунова, Travel Journal By Lilly

Агушевите конаци са най-големият запазен феодален ансамбъл в Родопите, принадлежал на Агуш ага, който управлявал дълго време района. Архитектурата им е наистина впечатляваща за времето си. Конаците имат три вътрешни двора, отделени един от друг със зидове.

Предполага се, че големият конак е пострен за посрещане на високопоставени гости, а останалите сгради са служели за жилищни сгради за семейството на агата. Богато декорирани просторни стаи с резбовани дървени тавани и с огнище във всяко помещение, конаците са били построени от най-добрите майстори в Родопите.

Пещера Ухловица

Снимка: Лиляна Узунова, Travel Journal By Lilly

Снимка: Лиляна Узунова, Travel Journal By Lilly

Снимка: Лиляна Узунова, Travel Journal By Lilly

Ухловица е една от най-старите пещери в Родопите, а според пещерните специалисти пещерата се е образувала преди повече от 3 милиона години. Самата пещера представлява тектонска пукнатина, в която в миналото е течала подземна река, която при продължителен допир със скалата е образувала множество красиви скални образувания - сталагмити, сталактити и дендрити, които приличат на морски корали.

Разходката в пропастната пещера Ухловица е по метални стълби и платформи, за да може да се разгледат красивите пещерни образувания съвсем отблизо.