В Гърция със сигурност сте видели много маслини, но има едно дърво, което е толкова свещено, че се твърди, че историята му може да се проследи чак до момента, в който лично богинята Атина го посадила.

В древна Гърция маслиновата клонка е символ на мира, а с думата "мориа" се наричат свещени маслинови дървета, които заради своята важност са собственост на държавата. Маслината, която расте на Акропола в Атина, е първата такава свещена "мориа".

Макар това да не е оригиналното маслиново дърво, което са почитали атиняните преди 2500 години, то расте приблизително на същото място и е впечатляващ символ на столетия грижа и отдаденост.

Легендата за свещената маслина

Според легендата Зевс предложил на Посейдон и Атина да се съревновават за това кой да покровителства новооснования град Атина. За целта двамата трябвало да предложат дарове на жителите му. Първи бил Посейдон, който забил тризъбеца си в скалата при Акропола и оттам бликнал извор със солена вода. Атина пък лично засадила маслиново дърво. Водата от извора на Посейдон не ставала за пиене, затова атиняните избрали подаръка на Атина и кръстили града на нея.

Снимка: iStock by Getty Images

Маслината през вековете

Оттогава на това място на Акропола винаги е имало маслиново дърво. Тази история съществува не само в древногръцките митове, но е и увековечена от камък със скулптури в западния край на Партенона.

Легендарното маслиново дърво се сдобило с храм - Ерехтейон, който и днес се издига на Акропола в чест на състезанието между Атина и Посейдон и на митичния основател на Атина цар Ерехтей. В самия Ерехтейон има светилища, посветени на двамата богове, както и на Хефест и Ерехтей.

За премеждията на маслината през вековете се носят предания. Когато персийският цар Ксеркс помита Гърция през 480 г. пр.Хр., Акрополът е запален, а заедно с него е изпепелена и свещената маслина. Според разказа на Херодот обаче дървото поникнало отново още на същия ден и то до височина от почти метър! След опустошението семена от това дърво били засети на километри около Атина, за да израснат около града маслинови горички с божествен произход.

По време на Втората световна война Акрополът сериозно пострадал от нацистките бомбардировки, а заедно с него и маслиновото дърво. Клонче от него все пак било спасено и през 1952 г. било засадено отново на оригиналното си място.

Как да го намерите: Маслиновото дърво се намира до западната страна на Ерехтейон в Акропола.