Тръгнат ли на море с деца, повечето хора искат да са близо до плажа, водата да е топла и най-вече плитка, а наоколо да има достатъчно места за хапване и магазини за основни стоки.

Неслучайно гръцкия полуостров Халкидики е топ избор на семействата. Със своето крайбрежие от 550 км и хиляди плажове той предлага избор, който може да бъде дори объркващ. Повечето са с тюркоазена вода, фин пясък (макар да не липсват и плажове с камъчета и скали) и красиви гледки.

През 2021 г. 96 от плажовете на Халкидики са удостоени с отличието син флаг. Много от тях са идеални и за семейства с деца.

Вижте и нашата класация на някои от най-добрите плажове с плитка вода и фин пясък на полуостров Халкидики.

През туристическия портал NasamNatam вече можете да резервирате над 25 000 хотела в Гърция - ВИЖТЕ ТУК >>>

Неос Мармарас (Ситония)

Снимка: iStock by Getty Images

Южно от Неос Мармарас се намира най-хубавият плаж за деца - водата става дълбока постепенно, пясъкът е хубав, а самата ивица е дълга. Част от плажа има естествена сянка от посадените край него дървета.

Палиури (Касандра)

Снимка: iStock by Getty Images

Плажът Хрусу край Палиури е с фин пясък, плитка вода и заобиколен с борова гора.

Освен за децата, тук има забавления и за възрастните, които могат да поръчват коктейли от едни от най-популярните бийч барове на ръкава Касандра. Цяло лято има гостуващи диджеи, може да се наеме и екипировка за водни спортове.

Лутра (Касандра)

Снимка: iStock by Getty Images

Лутра е селце на ръкава Касандра, в което има нискобюджетни ваканционни къщи, един голям хотел, няколко ресторантчета с прясна риба и малък плаж. Плажът е идеален за малки деца, тъй като се намира в спокоен залив.

Ковиу (Ситония)

Снимка: iStock by Getty Images

Плажът Ковиу е малък, но е с божествен пясък, който продължава и във водата, така че няма нужда от обувки за вода, както на други места на Ситония. Има шезлонги и чадъри, които можете да наемете, има и свободна част, където можете да сложите собствения си чадър. В двата края на плажа е идеално за гмуркане с шнорхел.

Кариди (Ситония)

Снимка: iStock by Getty Images

Кариди не е обичайният гръцки плаж. Тук тясната пясъчна ивица е заобиколена от дървета и гигантски заоблени скали. Дъното обаче е пясъчно и ще трябва да вървите десетки метри, докато достигнете до подходяща за плуване дълбочина. Намира се близо до Вурвуру и макар да няма плажни съоръжения (барове, шезлонги и т.н.) е пълен с хора. Препоръчително е да дойдете рано, за да си запазите място, както и да си вземете храна от крайпътните заведения, които ще видите преди да стигнете до плажа.

Посиди (Касандра)

Снимка: iStock by Getty Images

Това е частично организиран плаж със син флаг в село Посиди, при който е интересно, че част от плажната ивица навлиза като миниполуостров във водата. Ивицата е с пясък, а водата е топла. Макар на някои места да има скали по дъното, плажът е любим на много семейства. На самия плаж има барове и ресторанти. Има чудесна гледка към Олимп.

Неа Потидеа (Касандра)

Снимка: iStock by Getty Images

В Неа Потидеа, източно от канала, ще намерите една от най-дългите пясъчни ивици на Халкидики. Плажът е широк, водата е плитка и топла, а самият плаж има син флаг. Има зони с чадъри и шезлонги, както и спасители.

Арменистис (Ситония)

Снимка: iStock by Getty Images

Арменистис е смятан от мнозина за един от най-добрите къмпинг плажове в Гърция. Плажът е дълъг километър, което означава, че винаги ще намерите място за кърпата си, колкото и хора да има на къмпинга, към който е плажът. Пясъкът е чудесен, водата е плитка, а плажът има отличие син флаг.

Сарти (Ситония)

Снимка: iStock by Getty Images

Сарти е един от най-добре уредените плажове на Ситония - тук има много заведения, душове и тоалетни, водни спортове. Това е един от най-дългите и най-широките плажове на Ситония с чудесен бял и златист пясък, морето също е с пясъчно дъно. Гледката към Атон е разкошна, а заради огромните размери на плажа, винаги можете да си намерите място, което не е пренаселено. 

Аликес (остров Амулиани)

Снимка: iStock by Getty Images

Ако решите да напуснете Халкидики и след 20-минутно пътуване с ферибот да отидете на остров, макар и малък, Амулиани е вашата дестинация. Един от прочутите плажове на острова е Аликес - бял пясък, тюркоазена вода, плитко море. По плажа има няколко заведения и къмпинг, както и свободна зона.

Още не сте резервирали своят почивка в Гърция? През туристическия портал NasamNatam вече можете да резервирате над 25 000 хотела в Гърция - ВИЖТЕ ТУК >>>