Като повечето балкански градове, Нови Сад е забъркал миш-маш от културни влияния през вековете и през 2022 г. с гордост ще се нарече Европейска столица на културата. По план градът трябваше в момента да е културна столица, но заради пандемията всички събития бяха изместени с една година напред.

Позицията му по средата на течението на Дунав, както и многобройните музеи, галерии, театри и фестивали направиха града популярен не само сред сърбите, но и в цяла Европа. Що се отнася до културната сцена, в много отношение Нови Сад задминава столицата Белград.

Към момента Сърбия не изисква PCR тестове от влизащите на територията ѝ българи, а според новите правила от 1 май връщането в България ще става не само с PCR тест (както беше досега), а също и с антигенен тест, документ за ваксинация или документ за скорошно преболедуване. 

Град на музеи, галерии и театри

Снимка: iStock by Getty Images
 

В Нов Сад се намира Сръбският национален театър - най-старият професионален театър в страната, основан през 1861 г. и дом на най-голямата театрална сцена в Сърбия. Този факт е достатъчен Нови Сад да открадне театралната корона от Белград. Показателно е и че град с население по-малко от това на Пловдив има още два театъра - Младежкия театър и Театърът на Нови Сад.

В Нови Сад има и многобройни галерии, из чиито зали можете да изследвате съвременната сръбска арт сцена.

Петроварадинската крепост

Снимка: iStock by Getty Images
 

Почитателите на музеите и историята обикновено започват от Музея на Нови Сад в Петроварадинската крепост. Самата крепост е рядък случай на историческа забележителност, успешно приютила парти живота на младите - тук се провежда един от най-мащабните музикални фестивали в Европа, EXIT. Местни и световни звезди свирят на над 20 сцени във всякакви жанрове, а крепостта буквално се пръска по шевовете.

Крепостта е издигната през 17-и век като военно съоръжение, а днес е място за разходки и гледки към течащия в основата ѝ Дунав. Едни от любимите градски легенди на местните са свързани с тунелите под крепостта. Построени са като противоминно съоръжение, дълги са 16 км и са на четири нива - невероятно инженерно творение, като се има предвид, че са строени през 18-и век. 

Други фестивали

Във времена на пандемия провеждането на всяко събитие е под въпрос заради противоепидемичните мерки, но си струва да следите и за още няколко фестивала, особено през лятото, когато сякаш целия Нови Сад се превръща в сцена на открито. NOMUS е фестивал, посветен на класическата музика, предимно камерната. В края на лятото се провежда Фестивалът на уличните музиканти - тогава всеки тротоар е сцена, а изпълнители от цялата страна и чужбина доказват, че улично изкуство не означава по-ниско ниво изкуство.

За няколко дни през лятото Нови Сад се превръща в Рио по време на дните на Бразилия. Карнавалната атмосфера обхваща улиците по време на парада в стил Рио де Жанейро, провеждат се концерти, тематични партита, уъркшопи по капоейра и самба.

Споменаване заслужава и Джаз фестивалът на Нови Сад, на който свири каймакът на сръбския джаз.