Въпреки че времето навън е ужасяващо, учениците от общността на инупиаките в град Нуиксът, в северната част на Аляска, са възхитени от посещението на Дядо Коледа, и нищо не може да им попречи, дори студените ветрове и температурите от 25 градуса под нулата, да го видят как каца на покритата със сняг писта.

Операция "Дядо Коледа" е най-очакваната в Аляска. И тук, в Нуиксът, поселище с около 460 жители, до което няма път, разположено на богатия на петрол северен склон на Аляска, температурите може и да падат, но настроението на децата бързо се покачва.

Няма значение, че Дядо Коледа оставя Рудолф у дома, за да се вози с товарен самолет на Националната въздушна гвардия на Аляска до Нуиксът, разположен едва на 50 километра южно от Северния ледовит океан.

"Някои от тях бяха на площадката за посрещачи и подскачаха развълнувани, виждайки пристигащия самолет", разказва Лий Карасевич, директор на училище "Трапър" и добавя: "По размера на аероплана те веднага познаха кой може да е в него".

Вече десетилетия наред Националната гвардия на Аляска доставя подаръци, провизии, а често и самия Дядо Коледа до няколко малки общности в Аляска, опитвайки се да направи нещата по-весели в поселища, често засегнати от трудности.

Операция "Дядо Коледа" започва през далечната 1956 г., когато жителите на общността Сейнт Мери се оказват без пари да си купят подаръци. Гражданите, засегнати от наводненията и след това от сушата, които унищожават възможностите им за препитание от лов и риболов, са принудени вместо това да харчат коледните пари за храна. Тогава се намесва Националната гвардия, която им носи подаръци и консумативи, събрани чрез дарения.

Снимка: iStock by Getty Images

Нещастие сполита Нуиксът миналата пролет, когато съоръжение за добив на петрол на около 11 километра от града предизвиква изтичане на природен газ. Въпреки че петролните работници са евакуирани, няма задължителна евакуация в Нуиксът, но общността е поставена нащрек, разказва Розмари Ахтуангаруак, кмет на града.

Впоследствие някои хора започват да изпитват симптоми, свързани с обдишване с газ, като главоболие или затруднено дишане. Около 20 семейства, включително някои с бременни жени или възрастни и други със специални медицински нужди, решават да се евакуират.

Отдавна свикнали да помагат при бедствия, служителите на Националната гвардия изпращат свой представител за връзки с племенната общност, след като изтичането на газ вече е овладяно. Той разговаря с членове на общността и предава техните опасения на ръководството на Националната гвардия.

Операция "Дядо Коледа" беше "чудесна възможност" да покажем на децата, че Националната гвардия невинаги идва само, ако има проблеми, споделя Ахтуангаруак.

"Става въпрос за включване на Националната гвардия в нестресиращо събитие, така че децата да могат да ги видят как вършат добри дела, а не по време на страшно събитие", каза тя.

Националната гвардия на Аляска достави повече от 635 кг. подаръци за децата на Нуиксът, като през последните 53 години тази благотворителна дейност се осъществява съвместно с Армията на спасението, допълва БТА.

Снимка: iStock by Getty Images