По повод Международния ден за опазване на паметниците на културата- 18 април ,ЮНЕСКО разкри най-добрите "слабо известни" обекти, които да посетите в Европа през тази година.

Ако сте запален пътешественик, несъмнено в списъка ви със задължителни обекти са световни икони като Тадж Махал, Големия бариерен риф и Великата китайска стена.

Когато планирате следващото си европейско приключение, защо да не пропуснете претъпкания Акропол в Атина и Ватикана в Рим и да се насочите към по-малко познати места? Вижте неочакваните алтернативни дестинации от списъка на ЮНЕСКО със световно наследство за 2024 г.

Снимка: iStock by Getty Images

Открийте перфектната целогодишна дестинация в италианските Доломити

Разположени в сърцето на северните италиански Алпи, Доломитите са забележително впечатляваща планинска верига, състояща се от 18 върха, издигащи се на повече от 3000 метра. Преди стотици милиони години те са били изцяло под вода, но днес планинската верига предлага едни от най-живописните планински гледки в цяла Европа - и в целия свят.

Разделена по естествен път на девет различни области, всяка от тях предлага уникален пейзаж - от впечатляващи скални стени до ледникови форми на релефа.

През зимата особено популярни са ски и снежните спортове, както и километричните пътеки за ски бягане, а през лятото активните посетители могат да ходят на походи, да играят голф, да карат велосипеди и да изкачват скални стени.

За тези, които не предпочитат планинските преходи, се предлагат много горски бани, включително в живописния природен парк Paneveggio Pale di San Martino, където можете да се отпуснете и да релаксирате в наистина спокойна обстановка.

Посетете Люксембург - една от най-малко изследваните страни в Европа

Ако помолите хората да назоват пет европейски държави, малко вероятно е Люксембург да попадне в класацията. Но микронацията, разположена между Германия, Франция и Белгия, има какво да предложи, а старият град на Люксембург всъщност е обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 1994 г. насам.

Снимка: iStock by Getty Images

Датиращ от X век, старите части на града са пълни със съкровища, като например Корниш - гледка, която често е наричана "най-красивият балкон в Европа".

Романтичният квартал Грюн също си заслужава да бъде разгледан, а величественият дворец Гранд Дукал е просто велколепие. Той е особено специално място за посещение през летните месеци, когато пребиваващият там Велик херцог на Люксембург отваря вратите на фасадата с цвят на карамел и елегантните кули, посрещайки посетители, желаещи да разгледат интериора на двореца.

Влезте вътре и ще откриете позлатени колони и блестящи полилеи, както и някои от най-добрите произведения на ренесансовото изкуство в цяла Европа.

Сърцето на виенския живот -  кафенетета

Виена е в списъка на ЮНЕСКО от 2001 г. насам и сама по себе си е много популярна дестинация. Сравнително малко посетители обаче знаят, че австрийската столица може да се похвали с редица вписвания в списъка на нематериалното културно наследство на организацията, включително и с културата на кафенетата.

Възприемани от местните жители като неразделна част от това какво означава да си виенчанин, виенските кафенета са служили като легендарни места за срещи в историята на творци, интелектуалци и революционери, от такива като Бетовен до Фройд.

Принос към богатата културна картина на града, типичното виенско кафене се отличава с уютни кабини, елегантни столове Thonet , маси от полиран мрамор и, разбира се, с множество предложения за кафе.

Какво прави едно кафене нещо повече от място, където можете да си вземете чаша Melange или Einspänner?

Липсата на натиск да поръчате още храна и напитки или да продължите веднага, както и по-бавното темпо позволяват на клиентите да се задържат с часове на едно кафе в историческа и елегантна обстановка. Всички тези места осигуряват вестници за гостите, което допринася за неангажиращата атмосфера, както и за засилване на чувството за общност.

През 2024 г. Виена насърчава посетителите да излязат извън историческия и заслужено популярен център на града и да посетят други квартали, известни като Grätzel.

Градът е дом на около 130 традиционни кафенета, но ако това не е вашето нещо, на разположение са хиляди други кафенета - от елегантни заведения до модни, спокойни пространства.

Приключение до Ваденско море

Ваденското море в Германия е най-голямата непрекъсната система от пясъчни равнини в света - но ще ви бъде простено, ако никога не сте чували за него.

Въпреки че за много туристи крайбрежната влажна зона, разположена в югоизточната част на Северно море, остава встрани от вниманието, тя е дом на множество приливни канали, пясъчни плитчини, ливади с морска трева, мидени лехи, кални и солени блата, както и на плажове и дюни.

Снимка: iStock by Getty Images

Посетете го и може да забележите необичайни растителни и животински видове, включително рядко срещани морски бозайници като морски тюлен и сив тюлен.

В сърцето на този обект на световното наследство на ЮНЕСКО се намира остров Зилт. Често наричан "Хамптън на Германия", той е местообитание на някои от най-удивителните представители на флората и фауната в Европа.

Островът отдавна се слави с лечебния си климат и възстановителния морски въздух, за който е доказано, че облекчава значително страдащите от алергии и респираторни заболявания.

Снимка: iStock by Getty Images

Освен това предлага 40 км плаж с фин пясък и три подвижни пясъчни дюни - единствените останали в цяла Германия.

Зилт е включен в списъка на Lonely Planet с най-добрите плажове, които да посетите през 2024 г., а наскоро уникалният остров участва в телевизионното предаване The Reluctant Traveller с Юджийн Леви.

Швейцарското вино от терасите на лозята Lavaux

Лозана, средновековен швейцарски град, е спечелил репутацията си на една от едва 12-те велики световни столици на виното.

През 2007 г. ЮНЕСКО удостоява с тази чест лозарските тераси Лаво, които датират от XI в., когато бенедиктинските и цистерцианските манастири контролират района.

Снимка: iStock by Getty Images

Терасовидните лозя, простиращи се на около 800 хектара, предлагат спиращи дъха гледки към Алпите и Женевското езеро и осигуряват перфектни условия за отглеждане на грозде. Въпреки че се произвеждат едни от най-добрите вина на земята - спомнете си за St-Saphorin, Dézaley и Epesses - Швейцария изнася само около 1 % от тях извън странатаТова означава, че посещението в Лозана предлага рядка възможност да опитате швейцарския еликсир.

Ако виното не ви допада, защо не посетите Олимпийския музей в Лозана? Градът е известен като световната олимпийска столица и е седалище на Международния олимпийски комитет вече повече от 100 години.

Снимка: iStock by Getty Images

С наближаването на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. посещението на музея е идеалното място да научите повече за историята на емблематичните игри.

Спуснете се в подземните пещери Шкоцян в Словения

Въпреки че Шкоцянските пещери в Западна Словения са в списъка на ЮНЕСКО от 1986 г., те със сигурност не са жертва на свръхтуризма.

Те са най-големият подземен каньон в цяла Европа, имат впечатляваща дълбочина от над 200 метра и се състоят от повече от шест километра подземни проходи.

Разположен в района на Крас, обектът е един от най-известните в света за изучаване на карстовите явления. Ако сте любители на разходките на открито, това е идеално пътуване, за което много хора просто не са чували.

Разходете се по пътеките, които се вият из пещерите, предлагащи гледка към 26 подземни водопада, както и към колосални сталактити и сталагмити, достигащи височина от 15 метра.

Карстовите образувания, изваяни от подземната река, са заобиколени от добре поддържан регионален парк, който съхранява този природен феномен, като предлага и велосипедни маршрути за безкрайно изследване.