Искърското дефиле е едно от най-красивите места в България. Пълно е с интересни места за разходка - водопади, екопътеки, канари и селца.

Край един от меандрите на Искър се издига място, което всички познават от разказ на Иван Вазов - скалата, от която дядо Йоцо гледал, за да "види" българското след Освобождението.

Паметникът Дядо Йоцо гледа

Паметникът на Дядо Йоцо се издига и гледа към жп линията от един хълм в дефилето, където и днес всеки ден минава влакът, който Вазовият герой чакал. 5-метровата статуя е създадена през 2005 г. по идея на жител на близкото село Очин дол.

При монумента има паркинг и заведение за хранене, а ако си носите собствен обяд, можете да го хапнете в беседката или на пейките в маникюрно поддържаната градина около паметника.

Ако се информирате за разписанието на влаковете, от подножието на дядо Йоцо можете да видите как влакът се вие по релсите в синхрон с извивките на реката. Можете и да помахате на пътниците, както е правел Вазовият герой.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

От паметника тръгва и кратка екопътека (има табелка "Горски кът"), по която ще стигнете до друга дървена беседка в гората.

Разказът "Дядо Йоцо гледа"

Когато застанете в подножието на паметника, непременно си припомнете и разказа на Вазов, вдъхновил издигането му.

Ето кратък откъс, който се отнася до построяването на железницата.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

"...Железницата се свърши и заработи. Дядо Йоцо чу с трепет първите писъци на свирката на паравоза, трещенето на колелата по релсите.

Пищеше и трещеше "българската железница"! Той сякаш оживя, възроди се.

Отиваше редовно на скалата, щом наближаваше часът на влака, за да чуе свирката и да погледа българската железница как фучи из устието.

Железният път се свързва в мислите му с понятието за свободна България. Той му говореше с гърмежа си ясно за новото, за "българското" време. Както преди нищо не наумяваше в селото за него: само "свирката" му обаждаше това. И когато наближаваше тя да изпищи, той зарязваше всичко и тичаше с тояжката си на канарата, за да гледа...

Пътниците, изправени на прозорците на вагоните да гледат живописните завои на пролома съгледваха учудени на един рът отсреща, че стои един човек и им маха с шапка. Това беше дядо Йоцо. Той поздравяваше по тоя начин нова България.

Съселяните му привикнаха да го виждат всеки ден на скалата и си казваха ухилено:

- Дядо Йоцо гледа..."

Как да стигнете до паметника Дядо Йоцо гледа

Има два варианта да стигнете до паметника - с влак или автомобил. Ако изберете да пътувате с кола, тръгвате по Искърското дефиле в посока Своге и след Лакатник следите за отбивка вляво към село Очин дол. Оттам пътят минава покрай самия паметник, няма как да го пропуснете.

Ако идвате с влака от София, трябва да слезете на гара Левище. Оттам поемате не към село Левище, а покрай релсите по посока, обратна на движението на влака. Пресичате Искър по мост, който ще видите вдясно, а след това пресичате и главния път София - Своге. След като излезете на шосето, тръгнете надясно и малко след това ще видите отбивката наляво към село Очин дол. Пеша разстоянието от гара Левище до паметника се взима за 20-25 минути. Има няколко влака дневно.