Дойде ли събота и ако температурата е поне около нулата, мама, татко и 2-годишния Деян хващаме гората. Въоръжени със скара, обяд за печене и термос, пълен с топъл чай, превърнахме обяда в гората в любимата си семейна традиция, дори и през зимата.

Имаме си няколко любими места около града, където свободно може да се пали огън. А ако сме избрали локация без огнище, си носим сандвичи и гореща супа в термоса.

Преди няколко години прекарвах зимата на топло вкъщи в очакване на пролетта или в най-добрия случай заминавах за месец на някое топло южно място (Тайланд, Куба и Бразилия са все дестинации с чудесно време през януари и февруари). Но с малко дете в къщата и с коронавирус във въздуха, последните две зими се оказаха различни. Дългото стоене вкъщи занижи стандартите, но и ни направи по-толерантни към промените в плановете и по-изобретателни в измислянето на начини за справяне със скуката.

Децата имитират действията ни, а не слушат какво им казваме

Един от постулатите на детското възпитание, който присъства в почти всяка книга по темата, е че децата не слушат какво им казваме, а гледат какво правим. Това е голям подводен камък, ако искаме да ги научим на нещо, което самите ние не спазваме ("Не може да закусваме с бисквити, скъпи, ти недей гледа, че майка ти яде торта за закуска!"), но пък много улеснява нещата, когато искаме да ги възпитаме в ценностите, в които вярваме.

Особено когато са малки, няма нужда да убеждаваме децата да ходим на излет. Та там се случват куп интересни неща - събираме шишарки и съчки, палим огън, печем наденички и сандвичи, носим челници, хапваме на нови и интересни места, откриваме гигантски горски мравуняци, берем билки и шипки, пързаляме се в снега, скачаме в потоците, минаваме по мостчета, берем кокичета и минзухари...

Обядът в гората може да е обикновен, но много лесно може да стане и празничен. По време на излетите около Коледа уикендите бяха мрачни, но ние бяхме в коледно настроение, затова си носихме лампички на батерии, които окичвахме край огъня или на раницата, а за десерт винаги отнякъде изникваше пакет с канелени бисквити. Носили сме си и свещи, а за възрастните имаше греяно вино.

Снимки и колаж: Мария Ангелова/Dir.bg

Времето, прекарано навън, учи децата на истински важните неща

Времето сред природата учи децата на истински важните неща. Научават се да познават знаците на природата, да пазят чисто (имам предвид опазването на водите и горите, а не просто да не разливат сок на дивана). Откриват как да играят без играчки и измислят 101 приложения на най-великата детска играчка, измисляна някога - пръчката. Разбират, че скачането с гумени ботуши в потока е забавно - подхлъзването и падането в ледената вода - не толкова.

Могат да участват в подготовката на огъня и обяда, защото всички продукти и материали са на разположение пред очите им, а не по високите шкафове в кухнята. Научават се кои диви плодове и билки можем да берем и ядем. Зимно време останалите по голите храсти шипки са божествени - презрели и сладки като мармалад в обвивка.

Снимки и колаж: Мария Ангелова/Dir.bg

Студеното време не е непременно лошо време

Това е максима, с която първо самата аз трябваше да се сдобря, за да мога да я предам на детето си. Ние често сме склонни да определяме времето според личното си отношение към него - "хубаво", "лошо", "ужасно", а истината е, че времето е, каквото е - "дъждовно", "слънчево", "студено". Ако времето е студено, обличаме се дебело и се прибираме по-бързо. Ако е дъждовно, слагаме дъждобран. И така нататък. Ако не оценяваме времето, даваме шанс на децата си да си съставят собствено мнение по въпроса.

Борбата с представите за "ужасното" студено време през зимата приключи в първия ден, в който излязохме за обяд в гората. Загряхме още по пътеката до мястото за обяд, а когато запалихме огъня, стана уютно и топло. Току-що сготвената храна и горещият чай (плюс другите затоплящи напитки за родителите) почти изцяло елиминираха усещането за студ и съжалих, че по-рано не съм се престрашила да пробвам.

Снимки и колаж: Мария Ангелова/Dir.bg

Разбира се, не сме крайни. Ако има виелица или е минус 10 градуса, си стоим на топло вкъщи, гледаме детски и си правим огромна купа с пуканки. В крайна сметка, важно е удоволствието.

***

И както винаги, не забравяйте да си вземете боклука и да не палите огън на забранени места.