Децата слушат приказките за всички вълци, мечки и вещици, които живеят в гората, но, чудна работа - когато тръгнете на разходка в гората, не се е случило да срещнете ни един приказен герой.

Нито дори някоя мъничка Червена шапчица!

Това може да остави у децата погрешното впечатление, че приказни герои няма, а ние като родители знаем, че това изобщо не е вярно.

Затова следващия път, когато получите въпрос "Къде е Големият лош вълк?", тръгнете в посока Враца, за да се разходите по Горската пътека на приказките.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Пътеката се намира в планината и преминава през гъста борова гора, където е прохладно и ухае на смола.

Какво ще видите по пътеката

Вие като родители ще видите една чудесна горска пътека с образователни табла, които чрез приказки и игри учат децата колко е важно да пазим природата.

Децата ще видят големи дървени "книги" с приказки, Червената шапчица, къщата на Баба Яга (както и самата нея), Вълка и мишката Гризла. Но в гората, за разлика от приказките, няма добри и лоши животни - всички са важни за баланса на природата.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Още в самото начало всички приказки се объркват и Меца Мецана от римуваната приказка на Леда Милева тръгва не към Кума Лисана за мерудия, а към пазара за тикви. Приказката продължава табло след табло и децата напредват неусетно по пътеката.

По-навътре в гората има лабиринт от мостчета, който води до панорамна площадка. Има и сцена за горски театър (вземете от вкъщи куклите за театър или любимите плюшени животни), маси и пейки за почивка и пикник, фоторамка с Гъбарко и Зайко. Както и шишарки, иглички, клончета и всякакви други естествени играчки, които гората е събрала за децата.

Как да стигнете до Горска пътека на приказките във Врачански Балкан

Началото на пътеката се намира на 20 км от Враца по асфалтовия път за хижа Пършевица и пещерата Леденика, на метри от почивна станция Горски дом. Има табела и дървена рамка от лявата страна на шосето.

Самата местност се нарича също Горски дом и е част от природен парк "Врачански Балкан". Разкажете на децата какво означава природен парк и какво може и не може да се прави там.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Какво трябва да знаете за пътеката

Пътеката се изминава за около 2 часа, които минават неусетно в четене на приказките и събиране на шишарки. Времето се удължава, ако спрете за обяд на масите край пътеката. Маршрутът е кръгов. Носете вода и храна, удобните обувки са задължителни. До Горската пътека на приказките тръгват още два маршрута - В света на екологията и Горска пътека на здравето.