Пиня колада. Само една глътка от сладкия микс от кокосов крем, ананасов сок и бял ром може да ви пренесе на някой екзотичен плаж с полюшващи се над главата ви палми и тюркоазени води на морето. Но ако искате да сте възможно най-близо до мястото, където се е появил, ще ви трябва самолетен билет за Пуерто Рико.

Като всеки световноизвестен коктейл, и за пиня коладата се водят ожесточени спорове на тема кой и кога я е забъркал за първи път. Всички пътища обаче водят към Сан Хуан, столицата на Пуерто Рико.

Преди да се впуснем в търсене на истории и коктейлни маршрути, да започнем с името. "Пиня колада" в превод означава "прецеден ананас"

Кой всъщност е измислил пиня коладата?

Трима бармани твърдят, че са измислили пиня коладата, като двама са работили за историческия хотел "Карибе Хилтън" в пуерториканската столица. Според версията на самия хотел автор на рецептата е Рамон "Манчито" Мареро, на когото била възложена задачата да измисли коктейл, който да е запазена марка на плажния бар на хотела - "Beachcomber Bar".

Снимка: Unsplash

Това се случило през 1954 г. Според тази версия Мореро прекарал три месеца в експерименти, докато не уцелил точната пропорция и микс от вкусове.

На много места се разказва историята за холивудската актриса Джоан Крофорд, която опитала коктейла и възкликнала, че той е "по-добър от това да зашлевиш Бети Дейвис [друга холивудска актриса от тази епоха] в лицето."

Тази версия е разказана на цяла стена в лобито на хотела.

Друг барман от същия хотел обаче твърди, че измислил рецептата през същата година, тъй като му се наложило да импровизира заради недостиг на кокоси.

В старата част на град Сан Хуан има друго заведение - ресторант "Барачина", до чийто вход и до днес виси табела, обявяваща заведението за родно място на пиня коладата. Рамон Портас Миньот е името на бармана, който твърди, че е измислил коктейла тук през 1963 г. - почти десетилетие след Мореро.

Има и друга теория, доста по-трудна за доказване, но обгърната от романтичност. Според нея коктейлът е измислен от пуерториканския пират Кофреси, който го сервирал на екипажа си, за да им повдигне духа.

В момента за официална от пуерториканските власти е призната версията на хотел "Карибе Хилтън".

Снимка: Unsplash

Къде да пиете пиня колада в Пуерто Рико

Очевидният първи избор са двата бара, които се съревновават за авторството на коктейла - "Барачина" и "Карибе Хилтън". Където и да пиете пиня колада в Пуерто Рико, тя със сигурност ще е превъзходна, защото се приготвя с обикновени карибски съставки, които се намират в изобилие на острова.

Всъщност това, което прави напитката специална са не съставките и точната рецепта, а залезите, плажовете и лежерната култура на пуерториканците, които неизменно вървят с нея.

В Пуерто Рико има дори Национален ден на пиня коладата - отбелязва се на 10 юли всяка година, а от 1978 г. пиня коладата е обявена за национална напитка на страната. Година по-късно се появява и популярната по онова време песен "Escape (The Pina Colada Song)" на Рупърт Колмс.

Рецепта за пиня колада

Според хотел "Карибе Хилтън" оригиналната рецепта за пиня колада е една и те не я крият - изписана е на същата стена в лобито на хотела, където е разказана историята на коктейла.

Съставки:

30 мл кокосов крем

30 мл сметана

180 мл сок от ананас

1/2 чаша лед

60 мл чаша бял ром

За украса: черешки, парчета ананас

Приготовление:

Кокосовият крем, ананасовият сок, ледът, сметаната и ромът се разбъркват добре в блендер, докато не се получи заледена и гладка консистенция. Налива се в чаша и се украсява с черешки мараскино и резени ананас.