Пътуването е тръпка не само защото ни среща с красиви гледка, непознати места и интересни хора, но и защото ни кара да осъзнаваме колко различни са хората по света и колко малко знаем едни за други.

Ето например, ако след държ видите охлюв в градината си, какво бихте направили с него? Малцина биха го сложили в тенджера за вечеря, но във Франция яденето на охлюви се е превърнало в емблема на страната, макар далеч не всички французи да са охлювни почитатели.

Откъде започва всичко?

Истината е, че охлюви се ядат от хиляди години, даже десетки хиляди. При разкопки край испанския град Бенидорм са открити печени черупки на охлюви край находки с човешки останки на възраст 30 000 години.

Знае се също, че римляните са отглеждали охлюви в специални ферми, като са ги хранели с ечемик и са ги поили с вино. Според някои теории именно римляните запознават предшествениците на днешните французи с този деликатес, когато превземат земите им през 58 г. пр.Хр.

През Средновековието охлювът постепенно губи мястото си на френската трапеза, но през 20-и век се завръща триумфално.

Смята се, че първият истински звезден миг на охлювите е по време на срещата в Париж между руския цар Александър I и френския външен министър Шарл Морис дьо Талейран. За да впечатли руския монарх с нещо невиждано, Талейран нарежда да му сервират охлюви, а Александър I остава очарован.

Охлювите във френската кухня днес

Според различни данни всяка година французите изяждат между 20 000 и 60 000 тона охлюви!

Днес във френските ресторанти можете да откриете традиционни рецепти и модерни прочити на охлюва като блюдо - печен с бри, във вино, с масло, чесън и магданоз. Търсете думата "еscargot" в менюто. Всички охлюви, които се сервират в заведенията, са отгледани в специални ферми и са хранени с първокачествена храна. А вкусът наподобява този на други мекотели като стридите и мидите. 

Как да ядете охлюв във Франция?

Снимка: iStock by Getty Images

Най-напред хванете черупката със специалната щипка за охлюви или със салфетка. За да извадите охлюва от черупката, трябва да използвате специална вилица за охлюви - тя има два зъба и е леко заоблена.

Обикновено към охлювите ще ви предложат и сосове, в които можете да натопите сготвеното мекотели.

Завършете с глътка бяло вино.

Готово! Вече сте почти французи!