Изложба с изображения и статии от архива на Общинския музей в Букурещ разказва историята на пазара Обор в Букурещ. Паната са подредени на последния етаж на търговския център, който се намира в непосредствена близост.

Пътешествието в миналото започва от 1760 г., когато тук се събирали първите занаятчийски гилдии - шивачи и обущари. През 1786 г. с кралски указ мястото е превърнато в пазар за продажба на едър рогат добитък и фураж.

По-късно, до началото на XIX век в района на Обор се извършвали екзекуциите на осъдените на смърт чрез обесване, а търговците, които мамели, били поставяни на така наречения стълб на позора, за да ги клевети светът.

Бесилката е демонтирана през 1870, а седем години по-късно на нейно място търговците издигат кръст, за да осветят и пречистят Обор.

Снимка: БТА

"През годините и епохите пазарът е територия на клюки, слухове и шумна реклама. Пъстрата му история включва религиозни празници, възпоменания на мъртвите, ориенталски обичаи, годежи, концерти, циркови представления, модни изложения. Всички социални класи се смесват във водовъртеж", разказват инициаторите на изложбата.

В спомените има място и за кралски особи и президенти. Именно тук през 1914 г., заедно с кралица Елизабет, слиза от един от първите автомобили в Букурещ крал Карол I, за да посети пролетния панаир. На Обор през август 1969 г. се отбиват заедно Николае Чаушеску и Ричард Никсън, за да си купят грозде.

Снимка: БТА

Тук някога румънският художник Николае Григореску (първият, който става известен в Европа), още като дете, продавал първите си икони. И пак тук поетът Йон Елиаде Радулеску инсталирал своята преса, за да печата книгите си в продължение на две десетилетия.

Днес пазарът Обор концентрира най-много местни земеделски производители. Той се разпростира на площ от 30 000 квадратни метра, допълва БТА.

Снимка: БТА