Бъдещето на емблематичното имение "Грейсланд" стои на карта. А причината е скандалът, който се заформи около продажбата му.

Бившият семеен дом на Краля на рокендрола, който се превърна в музей, е популярна туристическа дестинация. В момента той е в центъра на правен спор, който може да доведе до разпродаването на имота.

Актрисата Райли Киоу, внучката на покойния певец, наследи комплекса след смъртта на майка си, Лиза Мари Пресли, която си отиде през 2023 година. Наследницата заведе дело срещу компанията, която иска да продаде имението, като твърдят, че то е обезпечение на заем, който така и не е върнат.

Елвис купува имота за приблизително 100 000 долара. Живее там със семейството си до смъртта си през 1977 година. През 1982 г., къщата се превръща в музей, а интересът към дома и бившите му обитатели не е намалял оттогава.

Снимка: БТА/АР

Това, което прави мястото толкова необикновено, е пъстрата история на покойния му собственик, която вдъхнови създателите на множество филми и книги.

Комплексът привлича повече от 600 000 посетители годишно, но в никакъв случай не е единственото място в света, където да усетите присъствието на Краля, според ВВС. А предвид обстоятелствата, може и да ни се наложи да потърсим нови дестинации, които да ни покажат следите от живота и работата, на единствения и неповторимия Елвис Пресли.

Кои са най-известните такива?

Имението Мемфис в Дания

За тези, които търсят изживяване, подобно на "Грейсленд", но в Европа, има много добра опция - имението "Мемфис", което се намира в датския град Рандерс.

През 2011 г., Хенри Кнудсен, запален фен на Елвис, ръководи създаването на реплика на известния дом, за да приюти собствената си огромна колекция от сувенири, свързани с Пресли.

Днес имението се е превърнало в музей, посветен както на Елвис, така и на друг известен американски певец Джони Кеш. Там може да видим и реплика на родното място на Пресли, както и американска тематична закусвалня, предлагаща някои от любимите храни на Елвис. И разбира се, магазин за подаръци и сувенири.

Тематичен круиз в Лондон

Феновете на Елвис могат да кръстосват река Темза с мелодии, изпълнявани от Краля на рокендрола... или поне негово подобие.

Круизите "City Experiences" в Лондон предлагат тричасово пътешествие, посветено на Краля на рокендрола. Гостите могат да вечерят, пеят и танцуват, наслаждавайки се на класически песни на Елвис, изпълнени от Дани Грейсланд.

Дани Грейсланд е артист, който е многократно награждаван, заради страхотните си имитации на Елвис.

Интересното е, че докато музиката е американска, храната и гледката са типично британски, тъй като много забележителности на Лондон се виждат по време на круиза. Пътуването се провежда веднъж месечно, въпреки че "City Experiences" предлага и по-чести плавания и обиколки за тези, които се интересуват повече от Елвис.

В момента има и изложба в британската столица, посветена на легендата, която може да бъде посетена до септември.

Танцьорите в Токио

Всяка неделя, през последните 30 години, десетки танцьори, се събират в парка Йойоги, в японската столицата. Със силна музика и танци, те се забавляват, почитайки творчеството на Елвис и други музиканти от епохата.

Известни като "Rockabilly Dancers" или "Elvis dancers", групата е сформирана от хора от всякакви възрасти. Те пресъздават емблематичните движения, които Елвис направи популярни.

"Паркс Елвис Фестивал" в Австралия

Това, което стартира като рокендрол ресторант на име "Грейсландс", се превърна в тематичен фестивал, посветен на Елвис Пресли, който събира посетители от цял свят.

"Паркс Елвис Фестивал" в Нов Южен Уелс, Австралия, се провежда ежегодно, през втората седмица на януари, за да съвпадне с рождения ден на рокендрол легендата. Феновете могат да се включат в различни състезания, в които ще се облекат, пеят и танцуват, имитирайки Елвис. Има и състезание "Мис Присила" за дамите.

Най-уникалното за това събитие е, че има конкурс за поезия на Елвис, където амбициозни поети представят най-доброто си произведение от непубликувана творба с поне едно споменаване на Елвис (или самото събитие). Най-големият недостатък е, че в него могат да участват само австралийски граждани.

Музей на родната къща на Елвис в Мисисипи

Малкият град Тюпълоу, Мисисипи, стана известен по целия свят със славата на родното си момче. Елвис Пресли е роден там през 1935 г. и е живял в малка къща, с две стаи, построена от баща му.

Домът и околните площи сега са музей, посветен на живота на певеца, както и на човека, в който се е превърнал.

В допълнение към дома и музея, територията включва и преместената църква, където семейството му е посещавало служби (да, истинска църква). Също така, там може да видим и няколко статуи на Елвис, амфитеатър и различни павилиони.