Всяка есен милиони туристи от цял свят се стичат в Мюнхен за Октоберфест. Малко от тях обаче знаят, че истинската столица на германската бира се намира на три часа северно - в Бамберг. Там истинските ценители на бирата ще намерят по-изискано преживяване. Да пиеш една от 2500 вида бири, които се произвеждат в района, докато гледаш възхитен цветните къщи на пазения от ЮНЕСКО средновековен град, накацали над водите на буйно течащата река, която се разлива в спокойни канали - това е преживяване, което се помни. Освен това цените са прилични, а броят на туристите, макар и нарастващ, е все още поносим. Какво друго може да иска човек от един град, който диша и живее за бирата?
В Бамберг има 10 малки семейни пивоварни, повечето съществуващи от векове, а около града - още 174. Тук се произвеждат над 2500 вида бира, а по данни на местната бирена асоциация в света няма друг регион, в който да се падат по толкова много пивоварни на квадратен метър. Това ако не ентусиазъм и страст! За сравнение в Мюнхен шест пивоварни държат производството на бира в и около града.
Емблематична за града е пушената бира. Тя е тъмнокафява на цвят, почти непрозрачна и е такава изненада за носа и небцето, че ще ви е нужно малко време да решите дали я обожавате, или я мразите. Собствениците често споделят с клиентите си старата поговорка, според която човек трябва да изпие три половинлитрови бири, за да свикне с вкуса ѝ.
Всъщност преди векове всички бири, произвеждани в Северна Европа, са били пушени. Това се дължало на процеса на производство, при който малцът се суши в пещ, нагрявана от брезови дърва. След като през 1635 г. в Англия е патентована първата бездимна пещ за малц, започват да излизат на мода бири, които нямат опушен вкус. А добрата стара пушена бира изпада в забвение.
Днес пушена бира можете да пиете на много места в Бамберг и на няколко извън града, но по традиционен метод се произвежда само в пивоварните "Шенкерла" и "Брауерай Специал". От няколко години насам двете пивоварни провеждат заедно Деня за опазване на пушената бира на 23 юли (денят на изобретяването на бездимната пещ за малц). Това е чудесен повод да бъдете в Бармберг, за да се включите в дегустации, бирени турове и менюта, в които храната е вдъхновена от пушената бира.
Макар този вид пиво да е символ на Бамберг, не всеки в града е луд по него. Хората от града се гордеят много повече с разнообразието от бира, отколкото с някой конкретен вид. Причината то да съществува в такива големи мащаби е проста - Бамберг е успял да се превърне в изключение от един средновековен закон, който е бил в сила в голяма част от Европа. Така нареченото "Право на милята" позволявало само на ограничен брой привилегировани пивовари да правят бира, при това в радиус не повече от една миля около града. Но понеже Бамберг се намирал на много оживен търговски път през Средновековието, местните пивовари не смогвали да произвежда достатъчно пиво за всички желаещи. Така малко по малко собствениците на ханове около града започнали да произвеждат и предлагат своя собствена бира, после се присъединили още...
Много от новите производители складирали бирата си в тунелите от някогашни кариери на седемте хълма около Бамберг. Така се появила друга особеност в града, която съществува само тук: започнали да се появяват кръчми на хълма, директно над входовете на избите. И до днес в Бамберг освен да пиете в бирена градина, може да го направите и "на избата", директно под старите кестени, с невероятни гледки към града.
В града можете да избирате между тъмни кръчми в средновековен стил (а някои са и отворени тогава), слънчеви бирени градини, споменатите изби на хълма и пивоварни. Най-известните производители са "Шенкерла", "Брауерай Специал", "Брауерай Фесла", "Марс Бреу", "Клостербрау" и други. В списъка с бира, която можете да опитате освен пушената, влизат десетки видове светла бира, горчив пилзнер, сезонни бири като бок или келербир, както и отлична вайсбира, защото трябва да има и бира, която върви със закуската.
Бирените турове, които се предлагат в Бамберг, са най-добрата стартова точка за опознаване на града. Някои са по-обзорни, други са конкретни, фокусират се върху пивоварни, барове или бирената история на града.
Бамберг е чудесен през всички сезони - и зимата, когато можете да се скриете на топло и уютно в кръчмите, за да пиете плътни бири, и лятото, когато бирените градини предлагат студени леки бири, които се пият на слънце.