Ако ви се кара сърф, отивате на океана. Или пък в центъра на Мюнхен.

Мюнхен може да е градът на Октоберфест, на дворците и на баварската кухня, но има и своето необикновено екстремно лице.

Айсбахвеле е най-големият, а според повечето хора и най-добрият градски център за каране на сърф по река.

Вълните на река Айсбах при входа на мюнхенския парк Английската градина са магнит за сърфистите от повече от 40 години. Тук се събират не само почитатели на вълните, но и много любопитни минувачи.

Създадената и направлявана от човешка ръка река Айсбах тече известно време под земята и се появява на повърхността на метри от галерия "Хаус дер Кюнст" и до входа на един от най-големите паркове в Германия - Английската градина. Тук водата се надига на постоянна половинметрова вълна, а желаещите да карат сърф по нея не спират да се стичат целогодишно.

Снимка: iStock by Getty Images

През лятото са по бански, а през останалите сезони - в неопренови костюми. В топлите дни на брега се извива опашка от чакащи - тъй като вълната е постоянна, сърфистите могат да останат на нея толкова дълго, колкото успеят да запазят баланс. 

Няколкостотин метра по-надолу по течението на реката има още една подобна вълна, която обаче се намира на място, където коритото е по-широко и съответно мястото е по-спокойно и подходящо за начинаещи.

Макар да не може да се похвали с най-големите вълни на света, Айсбахвеле е посещаван и от световни имена в сърфа като Гарет Макнамара и Джак Джонсън. 

Снимка: iStock by Getty Images

Ако вече имате опит в сърфирането, вземете си банския за следващото посещение в Мюнхен - имайте предвид, че мястото не е подходящо за начинаещи, макар и на пръв поглед да не изглежда особено предизвикателно. На много места водата е дълбока едва 40-50 см. 

През последните години при вълната на река Айсбах идват и почитатели на кану свободен стил (известно още и като плейбоут), които понякога могат да бъдат забелязани да се опитват да се задържат на буйната вода с канутата си. 

Снимка: iStock by Getty Images

От 2010 г. сърфирането в Айсбах е официално разрешено. Плуването в реката обаче е забранено, но не се следи стриктно за спазването на това правило. Името на реката в превод от немски означава "Леденият поток" и отговаря напълно на описанието на температурата на водата. Немалко хора се подвеждат и само през последните 10 години има 8 смъртни случая на удавили се 2-километровия поток. 

Повечето туристи минават оттук като зрители, като междинна спирка някъде между бирите, вурстовете и галериите на Мюнхен.