Могат да се изпишат томове по темата странни имена на населени и ненаселени места по света, но един залив се бори с всички сили за място в челната петица.

Яйца с Бекон (Eggs and Bacon Bay) е името на истинско място, което, стига да решите, можете да посетите. С предизвикващото кулинарни фантазии име са наречени малко селце и залив на австралийския остров Тасмания.

Защо Яйца с Бекон?

И до днес не е съвсем сигурно как селцето е получило името си, като основните теории са две.

Според едната, съпругата на четвъртия губернатор на Тасмания лейди Джейн Франклин, спряла на това място през 19-и век и си хапнала яйца с бекон. Трябва да са били наистина забележителни яйца с бекон, за да дадат името на цял залив. Местните власти обаче твърдят, че легендарният пикник се е състоял доста след първите споменавания на населеното място с това име и тази теория е слабо вероятна.

По-реалистичното предполжение е, че името идва от растящите в района цветя от семейство Бобови, които на английски разговорно се наричат също "яйца с бекон". През ноември и декември цветовете им на жълти и червени ивици покриват хълмовете над залива.

Снимка: Wikipedia

Активистите за защита на животните и залива Яйца с Бекон

Мястото доби популярност през 2016 г., когато активисти на организацията Хора за етично отношение към животните (PETA) го взеха на прицел заради името му и изпратиха петиция до местните власти с настояване то да бъде заменено с нещо по-вегетарианско.

В изявление говорител на организацията заяви, че "ако се вземат предвид високите нива на холестерол и наситени мазнини в яйцата и бекона, районът спокойно може да се нарича залив Сърдечен Удар." Той също така предлага името да се смени с по-здравословното залив Ябълки и Черешов Пай.

Макар официално да има само около стотина жители и десетина улици, Яйца с Бекон е туристическо място със 7-8 къщи за гости. Тук има чудесен плаж с кей и пикник маси при устието на река Хуон, който е идеален за семейства заради спокойните води.