Търсещите приключение и предизвикателства вероятно познават 25 - метровата пропаст край село Мусина. Удивителното място се намира на около 23 км от Велико Търново. Ако планирате пътуване в района през празничните дни, не пропускайте да посетите "Понорите". Дори и да не се спуснете в бездната, можете да се взрете в нея от ръба - не по-малко вълнуващо изживяване.

Достъпът до пропастта е лесен - намира се на около 400 метра южно от селцето. Подминавайки къщите на Мусина, ще се озовете сред дивни поля и ще откриете малка беседка и отбивка, където можете да паркирате, ако сте с автомобил.

Метри по-късно, няма как да пропуснете 25-метровата пропаст. Гледката е смайваща и приковаваща едновременно.

Снимка: TimeLapse Bulgaria

Карстовото образувание няма аналог в България и това прибавя щипка мистичност към чудото на природата. Малцина са онези, които дръзват да се спуснат по стръмните стълби на дъното на "Пропастите", както още са известни "Понорите".

Двете пропасти са свързани, но достъп има единствено до по-обширната, в която се спуска металната стълба. Мнозина, стигнали до "Понорите", взирайки се в пропастта, се отказват да се спуснат в бездната. Малцината дръзнали да изминат пътя до Долната земя, се чувстват като на поклонение.

Ако имате акрофобия (страх от височини) "Понорите" ще ви се сторят зловещо и непреодолимо предизвикателство. Някои твърдят, че спускането по опасната стълба (бъдете внимателни - стъпалата са хлъзгави, трябва да се държите здраво за парапета) е незабравимо изпитание. Какво има на дъното? Нищо, освен кал и понякога животински кости, но нали това е пропастта и дъното, не само в метафора - чист ужас. Холивуд би се вдъхновил за блокбастър...

Митът и ужасът

Разбира се, подобно място предизвиква и въображението. За местните в миналото "Понорите" са представлявали единствено олицетворение на злото. Вярвали, че чрез тях се открива проход към Земята на мъртвите - който се спусне долу, никога не се връщал. Родителите забранявали на децата си да посещават мястото, а неговият мистичен ореол се засилвал и от звуците и шумовете, които често се носели от дъното на пропастите.

Като за всяко чудо и за това съществува обяснение. За жалост, в пропастите често падали заблудени животни - именно техния глас, в търсене на помощ, чували местните. Акустиката в "Понорите" усилва неимоверно всеки звук и дори вятърът звучи зловещо. За местните тези завихряния били стоновете на мъртвите...

Онези, с по-живо въображение, са сигурни, че каквото и да се е случвало тук, "Понорите" със сигурност пазят много по-древна и необяснима тайна, и не са просто природен феномен. Предполага се, че пропастите са свързани под земята чрез карстова галерия, която води до Мусинската и Еменската пещери.

Какъвто и да е възможният отговор, посещението на тези пропасти е вълнуващо изживяване каляващо духа. Ако не искате да се изправяте пред страховете си, в района има далеч по-спокойни и умиротворяващи забележителности.

Хотнишкият водопад или Мусинската паещера, със сигурност ще ви "извадят" от пропастта. В близост до селцето, на около 30 км, пък ще откриете и каптаж от древния град Никополис ад Иструм.