Хага се гордее с 11 километровата си великолепна брегова линия с дюни и пясъчни плажове. През лятото тук често ще откриете местните в Scheveningen или Kijkduin (най-известните плажове в града) да правят слънчеви бани, да се разхождат сред природата или да карат велосипеди, след което да сядат на някоя от многобройните налични пейки. Понякога четат или разговарят с приятелите си, но също толкова често се занимават с niksen.

Снимка: iStock by Getty Images

Niksen е нидерландска уелнес тенденция, която означава "не правя нищо". За първи път тя привлече вниманието на света през 2019 г. като начин за справяне със стреса или възстановяване от бърнаут. По това време много хора се оплакваха от изтощение и депресия, причинени от преумора, и търсеха решения - затова понятия като японското ikigai или датското hygge навлязоха и в английския речник. Не само на лингивистите им харесва идеята да бъде изразена цялата концепция за бездействие с една кратка и лесна за произнасяне дума.

Понятието "да не правиш нищо", означава и да не скролваш в социалните мрежи или да се отдаваш на медитация. Докато съзнателността е свързана с присъствието в момента, Niksen е свързано по-скоро с отделянето на време, в което просто да бъдете, оставяйки ума си да блуждае, където си поиска. И тъй като бавно се възстановяваме след пандемията, е важно да преосмислим начина, по който работим и прекарваме времето си.

От езикова гледна точка niksen (не правя нищо) е глагол, създаден от "niks", което означава "нищо". "Това отговаря на тенденцията в нидерландския език да се създават глаголи от съществителни. От "voetbal" (футбол) към voetballen (играя футбол), от "internet" към internetten, от "whatsapp" към whatsappen и т.н. Мисля, че това се случва по-специално в нидерландския език", казва пред BBC Моник Флекен, психолингвист от Амстердамския университет, която изследва как езиците, които говорим, влияят на начина, по който виждаме света.

Снимка: iStock by Getty Images

По същество изисква много по-малко усилие да се каже "niksen" вместо "да не правя нищо". "Нидерландците са практични, директни хора и езикът им отразява това", казва тя.

В Нидерландия думата може да се използва по различни начини - както положителни, така и отрицателни. Флекен казва: "Един родител може да каже на детето си: "Zit je weer te niksen?" (Пак ли не правиш нищо?). И аз също бих казала "lekker niksen", което се превежда като "вкусно нищо не правене", когато говоря за вечер, блажено освободена от всякакви задачи или работа."

За Тийс Лауншпах, психолог и автор на книгата Crazy Busy: niksen означава "да не правиш нищо или да се занимаваш с нещо тривиално, за да се наслаждаваш на собственото си време". Не да не правиш нищо изцяло, а да правиш колкото се може по-малко", казва той, като посочва, че това се отнася най-вече за възрастните хора, които разполагат с повече неструктурирано свободно време. От друга страна, по-младите поколения са по-стресирани от всякога - дори и в Нидерландия, страна, която традиционно се слави с баланса между професионалния и личния живот.

Има много причини за това. "Животът и работата ни стават все по-сложни. Склонни сме да прекарваме много време с компютри. Съществува голям натиск да бъдем най-добрата версия на себе си, било то в работата ни, било то очакванията на родителите или от социалните медии. Има голям натиск да се представяме", казва Лауншпах.

Разбира се, някои видове стрес могат да бъдат полезни, както посочва професорът по психология от Лайденския университет Бернет Елзинга. "Не е непременно лошо за момент да сте в състояние на стрес, в което сте наистина нащрек и сте съсредоточени. Проблемът е, когато това излезе извън контрол", казва тя.

Но Niksen може да помогне за това. "Когато не правите нищо, се свързвате с мрежата си в режим по подразбиране. И тази мрежа е отговорна за блуждаенето на ума и размишленията", обяснява Елзинга.

Парадоксално, но "niksen" може да ни направи по-продуктивни, просто защото почивките позволяват на мозъка ни да си почине и да се върне с по-добър фокус и устойчиво внимание.

Снимка: iStock by Getty Images

Вероятно затова, макар че нидерландците не работят дълго, те са склонни да бъдат много ефективни в работата си. Работата в извънработно време не се насърчава поради преобладаващото в Нидерландия отношение "просто бъди нормален, това вече е достатъчно лудо" - аплодисменти за честната и егалитарна култура на страната.

И изглежда, че това работи: нидерландците са творческа нация. Само си спомнете за всички известни художници като Рембранд, Вермеер или Ешер, както и за новаторските решения, които те са открили, за да се борят с постоянната заплаха от наводнения, като например огромни язовири и плаващи къщи.

Нидерландците също така обичат да се наслаждават на живота, което се вижда от думата lekker. Тя означава "вкусен", но може да се използва за обозначаване на всичко хубаво и приятно, като lekker warm (вкусно топло), lekker slapen (вкусно спане) и, разбира се, lekker niksen или "вкусно бездействие".

Тази концепция на свободното време дава възможност на хората по-лесно да не правят нищо.

Местните жители обичат да прекарват времето си по активен начин, например с велосипед или в пешеходен туризъм, като по този начин оставят време за прочистване на ума. И всеки път, когато слънцето се покаже, нидерландците масово се стичат към кафенетата и терасите, дори и през зимата - идеалните места за бездействие.

Лауншпах обаче не е привърженик на бездействието като мярка за предотвратяване на стреса. "Аз съм малко скептичен към идеята, че трябва да създадете буфер между вас и стреса. Не знам дали това изобщо е възможно при начина, по който живеем и работим сега", казва той.

Елзинга смята, че е много по-добре да се занимавате с някаква физическа дейност, за да отвлечете вниманието си от ежедневните тревоги, за предпочитане сред природата. Но за щастие в Нидерландия има начин да се съчетаят всички тези неща - niksen, природа и движение.

Въпреки че страната не е известна с природните си ресурси, нидерландците ценят и малкото природни зони, които имат. Многобройните дюни са част от голяма мрежа от пешеходни и велосипедни маршрути, пресичащи страната. Дори в големите градове като Ротердам, Хага или Амстердам никога не сте твърде далеч от някоя пътека.

Снимка: iStock by Getty Images

В сътрудничество с нидерландската железопътна система Wandelnet - фондация, посветена на създаването и поддържането на туристически маршрути - създаде NS Wandelingen - система от туристически маршрути, до които лесно се стига с влак или друг обществен транспорт. Дължината им варира между 7 и 22 км, което ги прави идеални за еднодневна екскурзия. А като се имат предвид многобройните пейки по пътя, дори е възможно да се вмъкнете в малка почивка.

Това свободно време е напълно възможно за нидерландците, защото страната е известна с отлична социална система и макар че хората са склонни да работят усилено, те също така вземат (и получават) много почивни дни.

"Наличието на добра система за социална подкрепа, по-ниското ниво на стрес са свързани с това да се чувстваш сигурен и в равновесие.", казва Елзинга. А Нидерландия с радост се грижи да има Niksen.

Снимка: iStock by Getty Images