Мнозина вероятно ще се изненадат, но не става дума нито за долината на река Лоара във Франция, нито за Бавария. Най-голямата концентрация на замъци е в Уелс, където има повече замъци на квадратен километър отколкото в която и да е друга страна в Европа.

Средновековен Уелс е бил арена на множество завоевателни походи. Местните владетели, пълководци и благородници в продължение на стотици години са изграждали защитни съоръжения, някои от които са се превърнали в истински шедьоври на европейската военна архитектура от късното Средновековие.

От северните планини на Сноудония до залива Суонзи на юг, замъци, сякаш излезли от легендата за крал Артур, са изпъстрили цялата страна. Защо са толкова много? Отчасти това се дължи на историята на страната, чиято територия винаги е била оспорвана.

В борба за торф нормани, уелсци и англичани, предвождани от Едуард Законодателя, издигнали легендарни крепости през периода 13 - 14 век.

Уелските замъци са не само многобройни, но и най- разнообразни. "За малка страна" казва пред списание National Geographic историкът Кейт Робъртс, "имаме почти от всеки възможен вид и форма, в това число концентрични замъци с ровове, замъци с гигантски и добре укрепени порти, замъци с различни форми на природна защита и такива, предназначени за красиви и луксозни резиденции."

В наши дни много от крепостите са в една или друга степен разрушени, но има и замъци, които са реставрирани и в тях се помещават музеи, галерии и хотели. Средновековните замъци са сред най-посещаваните туристически забележителности в Уелс, а някои от тях са включени и в списъка на ЮНЕСКО на световното културно и историческо наследство. Представяме ви най-впечатляващите.

Замъкът Конуи е средновековно укрепление на северния бряг на Уелс, изградено между 1283 и 1289 година по нареждане на крал Едуард I.

Снимка: iStock by Getty Images

Замъкът Кардиф е разположен сред красив парк в сърцето на града, е една от най-големите забележителности на Уелс. Строежът на крепост от дърво е започнат от норманските нашественици през втората половина на XI.

Снимка: iStock by Getty Images

Замъкът Карнарвън се намира в графство Гуинед, Северозападен Уелс. От късния XI в. в града има мот и бейли - укрепление, намиращо се върху могила и обградено със защитна ограда.

Снимка: iStock by Getty Images

Карфили е средновековен замък, който доминира над пейзажа на град Карфили в Южен Уелс. Построен е през XIII век от Гилбърт де Клер.

Снимка: iStock by Getty Images

Раглан се намира в графство Монмаутшир в югоизточната част на Уелс. Замъкът е построен между XV и първата половина на XVII век от фамилиите Хърбърт и Самърсет. 

Снимка: iStock by Getty Images

Пемброук в западен Уелс е построен от пръст и дървета върху старо римско укрепление през 1093 година от Роджър от Монтгомъри.

Снимка: iStock by Getty Images

Замъкът Сифарта е имение на фамилията Кроушоу - собственици на фабрика за преработка на желязна руда в Южен Уелс през XVIII и XIX век.

Снимка: iStock by Getty Images

Харлек се намира в северната част на Уелс и е построен върху скала над Ирландско море от крал Едуард I по време на похода му в Уелс между 1282 и 1289 година.

Снимка: iStock by Getty Images

Замъкът Боделуитан  е построен около 1460 година като резиденция на фамилията Хъмфри.

Снимка: iStock by Getty Images