Едва ли има някой, който поне да не е чувал за Ел Камино де Сантяго - един от най-известните исторически поклоннически маршрути в света.

Но ако търсите следващото си предизвикателство и ви се иска да изпитате нещо различно, новият румънски маршрут Via Transilvanica е изключително подходящ.

Той е с дължина 1400 км, вдъхновен от испанския Камино, и пресича Румъния от север на юг, като по пътя си преминава през 108 села и градове

Снимка: iStock by Getty Images

Идеята за новия маршрут за пешеходен преход на дълги разстояния хрумва преди четири години на 52-годишния Алин Узерю като начин да опознае дивата природа на страната си. Искал да създаде нещо подобно на древния поклоннически маршрут до Сантяго или на огромния американски Pacific Crest Trail.

"Единствената ми цел беше да съживявам селските райони и всички приятели, с които разговарях, бяха въодушевени от проекта", обяснява той.

Не знаел, че повече от 10 000 души ще му помогнат да превърне тази мечта в реалност. Те се включили доброволно в маркирането на маршрута през Карпатите и някои от най-впечатляващите пейзажи на континента.

 

Снимка: iStock by Getty Images

Четири години по-късно тази огромна задача най-накрая е изпълнена. За да отпразнува откриването на маршрута, Алин го изминава сам, като прекарва около 2 месеца в ходене от Путна в северната част на Румъния до крайната спирка на Via Transilvanica в Дробета-Турну Северин близо до сръбската граница.

Ако не ви се ходи толкова далеч или нямате два месеца на разположение, маршрутът е разделен на седем ключови региона, всеки от които се отличава с уникална кухня и култура.

За всеки регион са необходими между 6 и 15 дни, за да се направи една по-малка експедиция - или можете да използвате велосипед и да изминете разстоянието много по-бързо. Ако предпочетете този начин на придвижване, без много спирки, ще ви отнеме 20 дни.

Въпреки сравнително стабилния икономически растеж, в Румъния се наблюдава отлив на млади хора от селските райони. Някои от най-красивите региони на страната са претърпели най-силно обезлюдяване.

В едно от 108-те села, през които преминава маршрутът - Сапарток, Раду Молдован е превърнал изоставена стара къща в красива къща за гости.

"Искахме да приложим на практика всички красиви теории, които бяхме научили в университета, и да бъдем жив пример", казва фермерът, който е получил образование по въпросите на околната среда и развитието на селските райони. "Не бих могъл да мечтая за по-добро за Сапарток", добавя той и обяснява, че откриването на Via Transilvanica идва в най-подходящия момент. Раду се надява, че с нарастването на популярността на Via той ще спомогне за раздвижването на малкото му село, което има население от едва двадесет и двама души.

Екотуризмът, който пътеката се надява да насърчи, е свързан и със запазването на местната архитектура и традиции. Но и никой не храни напразни илюзии и дори се радват, че не съзират опасност от масов туризъм, какъвто се наблюдава по румънските черноморски плажове.

"Определихме максималния трафик на 300 000 души годишно, но все още сме далеч от него", обяснява Узерю пред Euronews. Мечтата му пътят да помогне за съживяването на планинските села вече дава резултат.

Снимка: iStock by Getty Images