С джип, велосипед с кош, и дори с каяк - туристите имат богат избор как да изследват плажовете, където преди 80 години се провежда десантът в Нормандия, пише Франс прес, цитирана от БТА.

"Мислех си, че е страхотно да карам каяк около изкуственото пристанище", разказва 20-годишният Брук Бемент пред внушителния музей на десанта в Ароманш, обърнат към морето. "Скоро няма да остане нищо!", вълнува се по-малкият му брат, 10-годишният Корбан, щастлив, че е открил линията "Феникс" (комплекс от стоманобетонни морски съоръжения, построени като част от изкуствените сглобяеми пристанища "Мълбери" (Mulberry), част от подготовката за десанта в Нормандия през Втората световна война), преди тя да изчезне в пясъка.

Американските туристи виждат в преустроения музей пристанището така, както то е изглеждало през лятото на 1944 г., благодарение на видео картографиране върху модел от 25 квадратни метра.

Първият музей на десанта в Нормандия, отворил врати през 1954 г. и включващ елементи от постоянната експозиция, представена непосредствено след войната в кметството, е бил предназначен за едва 35 000 "пътешественици".

За 40 години посещаемостта продължава да расте, минавайки цифрата от 300 000 посетители през 1975 година.

Годината 1984-а бележи повратен момент с международното отбелязване на десанта. Тогава "Ароманш" посреща британската кралица Елизабет Втора и хиляди ветерани.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От началото на 90-те години на миналия век до днес туризмът, посветен на историческото събитие, се развива непрекъснато: обектите се умножават и броят на посещенията се удвоява.

Посетителите са средно на възраст около 53 години и 58 на сто от тях са французи, според проучване, публикувано от властите на регион Нормандия. Що се отнася до чужденците, те идват основно от Нидерландия, следвани от Белгия, Обединеното кралство/Ирландия, Германия и Съединените щати.

Най-много посещения привличат са плажовете "Юта" и "Омаха", докато понеслите тежки битки места във вътрешността остават назад в класацията.

За да отговори на новите очаквания на посетителите и да достигне до най-младите, Нормандия увеличи публичните и частните инвестиции.

В Поант дю Ок - нос с 35-метрова скала с изглед към Ламанша на северозападния бряг на Нормандия, където са били разположени множество германски бункери и картечни постове, холандецът Тед Кокс пристига за първи път преди 40 години, когато там "има пътека и крави между блоковете". Днес голям паркинг и приемен център посрещат посетители на място, защитено с бариери.

"Имаме множество музеи, които повече се допълват, отколкото да са конкуренти. Това прави дестинацията силна", счита Фредерик Сомие, директор на музея "Ароманш", който планира да посрещне около 350 000 посетители в селцето с 500 жители тази година. Бизнесите, свързани с Деня на десанта в Нормандия, процъфтяват.

Доказателство за динамиката на този сектор, чийто оборот възлиза на повече от 25 милиона евро и създава 8410 преки и непреки работни места, е възникването на нови проекти, понякога противоречиви.

Сред последните е "Земята на Деня десанта в Нормандия" - увеселителен парк, който навлиза в земеделска земя в Карентан (департамент Манш).

Възмущение среща и частният проект "Поклон пред героите" (The Homage to the Heroes), преименуван на "Памет на Нормандия", който има за цел да бъде исторически точен. Той трябва да види бял свят през 2026 или 2027 година в промишлената зона в Коломбел, близо до град Каен.

"Възпоменателният туризъм не е обикновен туризъм", заключава Натали Порт, председател на Регионалния съвет на Нормандия, отговарящ за туризма. "Това е много специфичен туризъм, чиято цел е да уважава историята, а също и околната среда", допълва тя.

Снимка: AP/БТА